energiebesparing-huis

Aanpak energiearmoede succesvol gebleken

ECNEnergieonderzoek Centrum Nederland heeft onderzoek gedaan naar de energiearmoede onder huishoudens die met moeite hun energierekening kunnen betalen. Deze huishoudens kampen met een te hoge energierekening terwijl hun inkomen daar niet naar is.

Bestrijding energiearmoede werkt

Gemeenten, energiebedrijven en welzijnsorganisaties zijn actief aan de slag gegaan met het bestrijden van de energiearmoede die leeft onder huishoudens. Zij doen dit door het geven van voorlichting op het gebied van energiebesparing. Zij proberen op deze manier de energierekening structureel omlaag te brengen. Zo worden er energie besparende middelen aangeboden die het energieverbruik kunnen verlagen.

Energie besparingstips brengen energierekening omlaag

De ECN heeft dan ook een toolkit ontwikkeld waarmee gemeenten, energiebedrijven en de organisaties mee kunnen werken. De aanpak blijkt te werken en er kan €100 per jaar bespaart worden op de energiekosten. Het gaat om simpele tips zoals het sluiten van de gordijnen en zorgen dat de verwarming vrij is. Dus geen bank ervoor neerzetten of de gordijnen eroverheen laten hangen. Dit houdt de warmte juist tegen.

Geen tocht meer en een warme woning

Ook is de huishoudens geadviseerd om hun verwarming ’s nachts op 15 graden te zetten en standaard de verwarming een graad lager in te stellen. Tochtstrips bij ramen en deuren, en een simpele borstel voor de brievenbus houdt flink wat warmte vast. Maar ook worden andere besparingstips gegeven:

  • Radiatorfolie plaatsen
  • Douchebeurt verkorten
  • Verlichting vervangen voor zuinige ledlampen
  • Niet onnodig verlichting laten branden
  • Stekkers van apparatuur uit het stopcontact halen

Energie vergelijken levert lage inkomens nog meer geld op

Al met al leveren alle bovenstaande tips zo’n €500 per jaar aan besparing op. Maar er kan uiteraard meer bespaard worden zoals met energie vergelijken. Vooral voor de lage inkomens is het fijn om te kunnen besparen op de kosten voor de energieleverancier. Met het overstappen naar een goedkopere energieleverancier besparen zij nogmaals een paar honderd euro per jaar. De energierekening hoeft dan geen blok aan het been meer te zijn wanneer de besparingstips worden opgevolgd.

7/10 - (3 stemmen)