Energienota controleren

U ontvangt elke maand van de energieleverancier uw energienota waarop u ook uw voorschotbedrag moet betalen. Aan het einde van elk jaar ontvangt u ook nog eens de eindafrekening of slotnota. Uw energienota controleren is niet zo’n slecht idee want er kunnen altijd fouten gemaakt zijn. En deze fouten kunnen u geld kosten. Vooral wanneer u denkt dat uw energienota niet klopt is het dan ook verstandig om deze eens tegen het licht te houden.

Kosten energienota moeten gewoon duidelijker vermeld worden

Want er staan natuurlijk allerlei kosten op vermeld waarvan u niet eens begrijpt waar deze voor zijn. Op het moment wanneer u gevraagd word uw meterstanden door te geven dan loopt u naar uw meterkast en schrijft deze op. Bewaar deze meterstanden want aan de hand daarvan wordt uw slotnota opgemaakt en deze kan lager uitvallen of hoger. Vereniging Eigen Huis heeft dit eerder deze week al aan de kaak gesteld in Avrotros Radar. Zij vonden in 200 energienota’s verschillende fouten gemaakt door energieleveranciers.

ACM moet optreden tegen energieleveranciers

Vereniging Eigen Huis wil dan ook dat de ACM strenger gaat optreden tegen zulke fouten. Ook moeten energieleveranciers de kosten beter formuleren zodat het voor een consument daardoor controleerbaar is. Is de correctiefactor die energieleveranciers toepassen bijvoorbeeld wel juist? En hoe zit het met de kosten van de netbeheerder. De fouten kunnen een consument aardig wat geld kosten wanneer deze niet opgemerkt worden.

Salderen? Word de energiebelasting wel verrekend?

Eigenaren van zonnepanelen doen er ook goed aan om hun energienota te controleren omdat zij te maken hebben met het terugleveren van energie aan het net. In de toekomst zullen er meer zonnepanelen eigenaren bijkomen en de prijzen voor elektriciteit zullen fluctueren. In dat geval mogen er geen fouten gemaakt worden.

Maar ook huishoudens zonder zonnepanelen moeten hun energienota op juistheid controleren helaas. Men kan er niet vanuit gaan dat de energieleverancier het allemaal wel goed doet. Zo vond VEH fouten in de tarieven die niet klopten achteraf. Dus de energieleverancier deed een bepaald aanbod aan de klant en achteraf bleken de tarieven hoger te zijn. Maar ook werd er in bepaalde gevallen geen energiebelasting in mindering gebracht. Iedere consument heeft recht op een vermindering van de energiebelasting. Bij eigenaren van zonnepanelen komen deze fouten ook voor, dit kan voorkomen wanneer u na saldering op 0 bent uitgekomen. Dan ziet de energieleverancier het als geen aansluiting en hiermee wordt de heffingskorting dus niet toegepast wat wel zou moeten.

Energienota in bepaalde gevallen veel te hoog

Ook moet de correctiefactor voor energie standaard op 1 staan. VEH concludeerde in bepaalde energienota’s dat deze boven de 1 uitkwam en dat x het verbruik. De kosten voor de levering werden hierdoor hoger maar ook de belastingen. Daarom is het van belang om uw energienota goed te controleren op fouten want uw energienota kan daardoor honderden euro’s duurder zijn.

8.3/10 - (16 stemmen)