Energieverbruik meten met slimme meter

De slimme meter die in uw meterkast hangt zal uw verbruik van elektriciteit en gas op afstand versturen naar uw energiebedrijf. Hiermee kunnen ze uw eindafrekening opmaken aan de hand van de meterstanden. Wanneer u graag uw verbruik in de hand wilt houden kunt u kiezen voor een slimme thermostaat. Met een slimme thermostaat kunt u uw daadwerkelijke verbruik monitoren. Zo zijn er ook aparte apparaten of apps die kunnen worden aangesloten.

Zelf uw energieverbruik meten

Een energieverbruiksmanager bijvoorbeeld kan uw verbruik in kaart brengen. U kunt bijvoorbeeld zien op welk tijdstip uw elektriciteit en gasverbruik het hoogst of het laagst is. De energieverbruiksmanager kan via een app communiceren via uw telefoon of tablet. Maar u kan ook kiezen voor een schermpje aan de muur waarop uw verbruik te zien is. Zorg wel dat de energieverbruiksmanager het verbruik in elektriciteit en gas laat zien. Ze zijn er namelijk ook die of alleen elektriciteit of gas in verbruik laten zien. Milieu Centraal laat zien welke energieverbruiksmanagers er allemaal te koop zijn.

Meet uw verbruik bijvoorbeeld in het weekend

Begin voor u zelf met het vaststellen van een bepaalde periode waarop u uw verbruik wilt meten. In het weekend bent u meer thuis dus zal uw verbruik ook hoger zijn. Zo kun je effectiever met het verbruik omspringen. Spreek met u zelf en uw gezin af om doelen te stellen zo kan iedereen zijn steentje bijdragen. Dus elke ochtend iets korter onder de douche staan en herinner elk gezinslid eraan dat na gebruik van apparaten dat zij de stekkers uit het stopcontact halen. Daarmee besparen jullie al enorm op elektriciteit en gas. Resulterend in een lage energierekening brengt ook met zich mee dat er minder word betaalt aan het energiebedrijf.

Wanneer kan ik het beste energie en gas verbruiken?

Door het energieverbruik te meten zult u na een tijdje precies weten op welke tijdstippen het handiger is om te wassen of om de wasdroger te gebruiken. De beloning is natuurlijk een eindafrekening waarbij niets bijbetaald hoeft te worden en het mooiste is dat u geld terug kunt krijgen. Door de week zult u minder verbruiken omdat u naar het werk moet en de kinderen naar school. Het handigst is dan om de wasmachine bijvoorbeeld aan te zetten voordat u weggaat. Of in te stellen op een bepaalde tijd zodat u de was eruit kunt halen als u weer thuis komt.

Iedereen krijgt gratis een slimme meter

We krijgen allemaal een slimme meter die gratis word geïnstalleerd door de netbeheerder. Het kan ook zijn dat u daar helemaal geen behoefte aan heeft. Dan kunt u de slimme meter gewoon weigeren want dat mag. U blijft dan gebruik maken van de huidige energiemeter en gasmeter. Het kan zijn dat de netbeheerder alsnog de slimme meter plaatst maar de communicatiemodule uitzet voor u. Zie daar dan ook op toe of dit echt gebeurd is.

Overstappen energie voor nog meer financieel voordeel

Na het besparen op energie en gas zult u merken aan het einde van het jaar wat dit heeft opgeleverd. De eindafrekening biedt dan inzicht in hoeveel u precies heeft kunnen besparen. Ook overstappen energie heeft veel nut en kan u ook weer extra opleveren. Door over te stappen naar het goedkoopste energiebedrijf met de goedkoopste energie en gas gaat u minder betalen. Hoeveel dat is zal een prijsvergelijking energie u vertellen dus begin direct met energie vergelijken en bekijk uw voordeel.

8.1/10 - (17 stemmen)