Energiezuinige apparatuur aanschaffen voor een lagere energierekening

Het mag dan op het eerste gezicht een flinke investering zijn maar door een nieuwe energiezuinige koelkast of wasmachine te kopen kunt u later besparen op uw energierekening. Uw oude koelkast of wasmachine verbruikt namelijk veel meer stroom dan u denkt. Wanneer u besluit om een energiezuinig apparaat aan te schaffen kunt u letten op het energiezuinige logo.

Efficiënter stroom verbruiken belangrijk

Elk apparaat is voorzien van een energielabel de winkel en de fabrikant zijn namelijk verplicht deze te vermelden. Op deze manier kan een consument bekijken hoe energiezuinig het nieuwe apparaat is. Ook wordt erbij vermeld hoe efficiënt het stroomverbruik is per jaar. Wel zo handig in het maken van de juiste keuze.

Voor de meeste consumenten blijft het in de hand houden van de energiekosten belangrijk wanneer zij overwegen een energiezuinig apparaat te kopen. Maar waar let je op en hoe zuinig is zuinig? Bekijk het energielabel maar eens:

wasmachine-energielabel

Rechts in het zwart staat dat deze Bosch wasmachine een A+++ label heeft. En die is het meest groen van kleur hoe groener hoe beter. Onder de kleurlabels staat het verbruik 139 kWh per jaar. Daar word dan standaard uitgegaan van zo’n 220 wasbeurten. Ook wordt word de maximale capaciteit aangegeven en dit is 7 kilo wasgoed per wasbeurt. Het kraantje geeft aan hoeveel water de wasmachine verbruikt per jaar. Dan wordt het droogresultaat aangegeven en die wordt weergegeven van A tot en met G. In dit geval staat er A dus is het droogresultaat maximaal.  Rechtsonder ziet u 51 dB en 76 dB en dit geeft het geluidsniveau aan bij wassen en drogen.

Bekijk het energielabel goed en vergelijk zuinige apparatuur

Zoals u ziet is het energielabel een handige tool bij het maken van de juiste keuze. U ziet in een oogopslag hoeveel stroom uw nieuwe wasmachine verbruikt. Toch blijkt uit onderzoek dat de meeste consumenten het heel lang doen met hun oude wasmachine. Hij doet het immers nog perfect en het is zonde om hem weg te doen. Ondanks het feit dat uw trouwe wasmachine het nog doet neemt deze wel veel meer stroom. En dat ziet u terug op uw energierekening. Wanneer u daar ook nog de koelkast, wasdroger en andere apparaten bij optelt dan kunt u nagaan dat u heel veel geld laat liggen.

Energiezuinig apparaat verdient zich weer terug

Waarom geld laten liggen? Want nieuwe apparaten kosten mij juist geld denkt u nu. Dat is in eerste instantie een waarheid als een koe. Maar door het vervangen van de energieverslindende apparatuur kunt u veel energie besparen. En daarmee verlaagt u uw energierekening al. Natuurlijk heeft het even tijd nodig om de investering weer terug te verdienen maar dit kan binnen een mum van tijd.

Koelkast vervangen levert geld op

Neem de koelkast deze neemt ook veel meer stroom dan u denkt waarschijnlijk drie maal zoveel stroom dan een nieuwe koelkast. De koelkast moet 24 uur per dag zijn werk kunnen doen, want uw levensmiddelen moeten worden gekoeld. Dat betekent dus stroomverbruik van 24 uur per dag. Een wasmachine of droger kan uitgezet worden door de stekkers eruit te trekken. Dit word vaak gedaan om sluipverbruik tegen te gaan. Dit kan met een koelkast helaas niet en het zelfde geldt voor de vriezer. In dat geval is het het overwegen waard om eerst een nieuwe koelkast aan te schaffen die u minder stroom kost.

Energie en gas vergelijken voor nog meer besparing

Voorts heeft u ook nog de vrije keuze in welk energiebedrijf u gas en energie mag leveren. Energie vergelijken levert ook nog eens een extra duit op. De energiekosten gaan omlaag met uw nieuwe wasmachine of koelkast en u bespaart op het energiebedrijf. Want met overstappen energie kunt u wel tot €450 per jaar besparen.

 

9.5/10 - (2 stemmen)