besparen op dure energie

Het leed dat dure energie heet

Het leed dat dure energie energie heet gaat de laatste tijd voor ons allen op. Dan rijst direct de vraag wat gaan we daaraan doen? En waarom is onze energie zo duur? De leveringsprijzen zijn natuurlijk verhoogd. Maar dat is niet de hoofdreden van de dure energiekosten. De overheidsheffingen zijn de grootste oorzaak van de stijgingen. Leuk is het niet, maar we kunnen er iets aan doen.

Energie en gas comfortabel maar we krijgen het niet gratis

Er wordt vaak gesteld dat energie en gas voor ons comfort is en dat is ook wel zo. Maar dat doet eigenlijk niet ter zake. We douchen elke dag en bereiden ons eten op het gasfornuis. Verwarmen biedt inderdaad meer comfort. Maar we betalen er wel voor, we krijgen het tenslotte niet gratis. Sommige dingen zijn nu eenmaal nodig. We hebben aardgas nodig om te koken dus. En aardgas verwarmt ons water en de verwarming. Er op letten kan wel, matigen dus. Een slinger aan de thermostaat doet al wonderen voor uw gasverbruik.

Onnodig verwarmen drijft gaskosten op

Als u overdag werkt dan hoeft de verwarming natuurlijk niet aan. Komt u thuis dan gaat u waarschijnlijk eerst even douchen of omkleden. Als u dan erna de verwarming aanzet dan kan de woning alvast verwarmd worden. Zet uw verwarming ook weer bijtijds uit. Dus niet pas als u gaat slapen, maar een anderhalf uur van tevoren. U merkt zelf dat het nog lang warm blijft. Maar u heeft daarvoor niet hoeven stoken.

Time uw douchebeurten voor meer besparing

Koop een handige timer of zet de timer op uw telefoon aan. Stel deze in op zeg vijf minuten. In deze tijd kunt u prima douchen. Het resultaat na een jaar zult u zien op uw energienota. Het gasverbruik zal afgenomen zijn. Het verkorten van de tijd dat u doucht scheelt honderden  kubieke meters aardgas. Waar velen ook niet aan denken bij de verwarming thuis is de mate van isolatie. Uw huis verwarmen is een ding maar het warm houden ook. Als u radiatorfolie plaatst achter uw radiator dan houdt dit al warmte binnen. Tochtstrips langs de ramen en deuren ook.

Isoleer op een goedkope manier uw ramen en deuren

Als er kieren zijn rondom uw ramen hoe klein ook, dan zorgt dit ervoor dat de warmte vervliegt. Dat zorgt ervoor dat u onbewust meer gaat stoken. Het zijn maar kleine budgettaire tips maar ze helpen enorm. Natuurlijk kunt ook muur en dakisolatie overwegen maar dit is prijzig. Als het financieel uit kan dan zeggen we doen. En als dat niet het geval is, dan lost u het deels op met goedkope budgettips zoals tochtstrippen en radiatorfolie. Ramen en deuren sluiten is natuurlijk ook een dingetje.

Matig uw stroomverbruik ook

Naast gas verbruiken verbruiken we ook energie ofwel stroom. Daar valt ook genoeg te bezuinigen. Trek eerst maar eens de stekkers uit de stopcontacten behalve die van de koelkast. En u zult zien dat u na een jaar ook uw stroomverbruik ziet dalen. We spreken over een jaar omdat u eenmaal per jaar een jaarafrekening krijgt. Alle beetjes helpen natuurlijk. Als u elke keer nadat u uw apparatuur heeft gebruikt de stekker eruit haalt bespaart u stroom. Wist u wel dat de stekkers laten zitten u ook stroom kost?

En de frequentie van uw was en droogbeurten mag u ook eens onder de loep nemen. Hoe vaker u wast en droogt des te meer stroom dit verbruikt. Wacht dus altijd tot de wasmachine en droger compleet vol zijn. Een snel wasje tussendoor is natuurlijk handig, maar het kost u meer stroom. Kan de was aan de lijn? Vooral doen dan verbruikt u helemaal geen stroom!

Goedkope energie vinden en afstappen van dure energie

Doen we niets om te bezuinigen op gas dan rijzen de kosten de pan uit. Dan spreken we van het leed dure energie. En we willen niet lijden onder een te hoge energienota. Het is geen marketing verhaal maar we zeggen het nogmaals: Start elk jaar met gas en licht vergelijken. Want echt u kunt hier een paar honderd euro mee besparen. Er is altijd een goedkopere aanbieder dan de uwe. U zou wel gek zijn als u niet overstapt naar de goedkoopste energieleverancier.

 

10/10 - (1 stemmen)