Nuon voornemens om laatste kolencentrale te sluiten

nuon-kolencentrale-hemwegEnergiebedrijf Nuon heeft aangegeven te willen stoppen met haar laatste kolencentrale. Het energiebedrijf stelt daar wel een voorwaarde aan: Dat het Ministerie van Economische Zaken hun hiervoor compenseert. Doen zij dit niet? Dan zal Nuon de laatste centrale gaan verkopen. Nuon had al plannen om biomassa bij te gaan stoken maar omdat zij hiervoor geen subsidie konden krijgen gaat dat plan niet door.

Nuon wil kolenvrije toekomst

Ook wil het energiebedrijf sneller verduurzamen door haar gascentrales beter te kunnen inzetten. De kolencentrales kunnen dan gefaseerd sluiten waardoor de CO2 uitstoot ook verminderd word. Niet alleen Nuon maar ook andere energiebedrijven onderschrijven het belang van gascentrales, zij kunnen ingezet worden wanneer er niet voldoende zonnestroom of windstroom kan worden geproduceerd.

Bezig met ammoniak centrale

Nuon is al bezig met het ontwikkelen van een zogenoemde ammoniak centrale. Hierbij wordt duurzaam ammoniak gas gebruikt om de energiecentrales aan te sturen. Het verbranden van ammoniak levert namelijk geen CO2 uitstoot op. Moederbedrijf Vattenfall wil dolgraag naar een klimaat waarbij geen kolen worden gebruikt voor het produceren van energie.

Minister Kamp wil Energieakkoord niet in gevaar brengen

Alleen moet de Overheid met andere wetten komen die dit mogelijk maken. Nu zijn er subsidies vertrekt aan Engie, RWE en Uniper voor het bijstoken van biomassa en liep Nuon deze subsidie mis. Biomassa bijstook valt onder de noemer duurzame energie. Minister Kamp is geen voorstander van het sluiten van de centrales omdat de centrales nog bij kunnen springen wanneer de vraag het aanbod overstijgt.

Nuon duurzame energie vergelijken

Bij Nuon kan men kiezen voor duurzame energie en grijze energie alhoewel er niet altijd duurzame energie voorradig is gebruikt Nuon haar gascentrale als back-up. Nuon investeert daarom zoveel mogelijk in hernieuwbare energieprojecten in windstroom, zonnestroom en waterenergie. Kiezen voor echt duurzame energie kost een beetje meer.  Vergelijk energie en bekijk of u voor groene of grijze energie gaat.

5.5/10 - (2 stemmen)