Collectieve energie

Als je samen met anderen een energieproduct wilt kopen, kun je kiezen voor collectieve energie. Doorgaans geldt: hoe meer mensen meedoen, hoe lager de prijs. Deelname is mogelijk via verscheidene websites, waaronder Overstappen Energie. Hieronder lees je over de verschillende voor- en nadelen van collectieve energie.


Voordelen

Er bestaan een aantal voordelen, namelijk:

  • Overstappen wordt steeds toegankelijker, waardoor ook steeds meer mensen zich aanmelden. Daardoor worden de tarieven ook steeds gunstiger;
  • Men wordt zich steeds bewuster van prijzen, waardoor de drempel om in te stappen ook steeds lager wordt;
  • Hoe meer mensen mee doen aan het project, hoe lager de prijs ook wordt.

Nadelen

Er zijn ook een aantal nadelen van deze energievorm:

  • Niet alle energieleveranciers bieden deze vorm van energie aan;
  • Deelname is niet altijd gratis;
  • Niet alle energieproducten worden meegenomen in collectieve energie;
  • Het energieproduct dat wél meedoet is niet altijd de goedkoopste variant op basis van een persoonlijke situatie van een deelnemer.

Hoe werkt het?

Je kunt je gemakkelijk inschrijven voor collectieve energie. Er vindt een energieveiling plaats met verschillende energieproducten. De leverancier die de laagste prijs biedt, wint. Vervolgens ontvang je collectief een aanbod van het winnende energieproduct. Je kunt dan, indien gewenst, gemakkelijk overstappen naar de nieuwe energieleverancier.

Waar moet ik aan denken bij collectieve energie?

Als je kiest voor collectieve energie, is het wel raadzaam om een aantal aandachtspunten in de gaten te houden. Zo moet je in ieder geval kijken of alle kosten in de prijs zijn verwerkt van het winnende aanbod én je moet zeker weten dat de energieveiling onafhankelijk werkt. Bekijk tevens of je nog een contract hebt bij je huidige energieleverancier, zodat je een overstapboete kunt voorkomen. Check als laatste of je inschrijving wel vrijblijvend is, zo zit je nog helemaal nergens aan vast. Lees de voorwaarden daarom ook altijd goed door.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over collectieve energie, of wil je graag weten of het voor jou wel voordelig is? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.