Aansluitingenregister

In Nederland kennen we een Centraal aansluitingenregister. In dit register zijn alle aansluitingen te vinden. Het belang van het Centraal aansluitingenregister is dat alle belangrijke gegevens over de aansluitingen inzichtelijk zijn. Zo kan een energieleverancier en de netbeheerder informatie raadplegen en desgewenst wijzigen. Als u overstapt dan wordt dit aansluitingenregister geraadpleegd. In het register staat uw adres, uw persoonlijke gegevens, wie uw energieleverancier is en gegevens over uw huidige energiecontract. Ook vindt men daar de EAN code die bij uw aansluiting hoort.

Informatie over uw aansluitadres in het aansluitingenregister

De EAN-code is een unieke code die bij uw aansluitadres hoort. Aan de hand van de code kan uw energieleverancier uw overstap regelen. Stel er is geen energielevering op een bepaald adres, dan kan de netbeheerder dit zien. Zij zullen u daarop schriftelijk op de hoogte brengen. In een verzonden brief aan u wordt u gevraagd zo snel mogelijk een energiecontract af te sluiten. Anders dreigt er afsluiting en dat is niet de bedoeling. Het kan soms voorkomen dat een consument door verhuizing vergeet een nieuw energiecontract af te sluiten. Of het komt voor wanneer men betalingsproblemen heeft.

Technische informatie ook te raadplegen in het register

Hoe dan ook, zorg voor tijdige aansluiting van energie en gas op uw adres. Stel u wilt overstappen en de nieuwe energieleverancier merkt op in het centraal aansluitingenregister dat u nog een achterstand heeft. Dan moet u eerst uw achterstand afbetalen, want anders wordt u een erg hoge waarborg in rekening gebracht.  Ook technische informatie wordt bijgehouden in het register. Zo kan de netbeheerder ook de aansluitwaarde checken van uw energie en gasmeter.

Centraal register makkelijker voor alle partijen

Het register dient dus een belangrijk doel voor zowel consument als betrokken partijen op de energiemarkt. Er zijn miljoenen aansluitingen en een gedegen administratie is hierin van belang. Het register is vanaf 2011 actief. Voor die tijd registreerde elke netbeheerder deze informatie zelf en hield dat zelf bij. Nu zijn alle beheerders verbonden aan het aansluitingenregister. Dit maakt het wel zo overzichtelijk.