Aansluittarief

Ieder aansluitadres in Nederland betaalt ook het aansluittarief. Deze kosten worden afgedragen aan uw netbeheerder. Rechtstreeks betaalt u het tarief niet aan de netbeheerder maar uw energieleverancier. Deze kosten zijn bedoeld voor de huur van uw energiemeter en gasmeter, en de kosten voor het onderhoud aan ons netwerk. Het netwerk voor energie en gas moet namelijk onderhouden worden. 

Nooit teveel betalen dankzij de ACM

Om u aan te sluiten op de netwerken is een éénmalig tarief nodig. Bijvoorbeeld als u een nieuwbouw woning gaat betrekken. Uw aansluiting is aangesloten op het net, en de netbeheerder onderhoudt uw aansluiting. Daarvoor worden kosten gemaakt dus moeten wij deze afdragen. Deze kosten keren elk jaar terug en vallen dus onder de jaarlijkse kosten voor de netbeheerder. De Autoriteit Consument en Markt bepaalt het maximum wat de netbeheerder mag rekenen. Zo betaalt u nooit teveel voor uw aansluittarief.

Totale kosten op uw energierekening

De periodieke aansluitvergoeding voor elektriciteit komt neer op €22,92 inclusief  btw. Met dit bedrag kan de netbeheerder uw aansluiting in stand houden. Op de energienota staan meerdere posten vermeld. Het kan dus soms verwarring opwekken. We betalen capaciteitstarief dat is voor de transportkosten energie. Meterhuur voor beide meters is ook zo’n post. De btw en de energiebelasting zijn ook voorbeelden van onkosten op uw energienota. Al deze posten vallen onder het totale jaarbedrag aan uw energieleverancier.

Betaalt u teveel of te weinig?

Dus als u begonnen bent met een vergelijk dan is de uiteindelijke totaalprijs van belang. Dat is het bedrag dat u elk jaar moet betalen aan uw energieleverancier. Bij de ene betaalt u meer dan bij de andere. Let dus altijd goed op als u een berekening maakt, vooral als u minder wilt gaan betalen. Het beste is dan om op de energieleverancier te letten bovenaan in de vergelijking. Bij deze betaalt u minder dan bij uw eigen energieleverancier. Mits u natuurlijk uw juiste verbruik heeft opgegeven. Heeft u gekozen voor een schatting? Dan hoeft het getoonde bedrag niet hetzelfde te zijn als uw nieuwe voorschotbedrag.

Aansluittarief verwerkt in de jaarlijkse kosten

Uw energieleverancier controleert uw verbruik op het adres dat is opgegeven. Als dit verbruik veel afwijkt, dan kan het zijn dat u ineens met een hoger voorschot te maken krijgt. Uw aansluittarief is dus al meegenomen in de berekening. Bekijk wie er goedkoper is dan uw huidige leverancier en stap over. Het verschil doet het hem, en dat loopt wel op tot €450 per jaar. Ieder jaar de tarieven voor energie en gas bekijken is verstandig. Zo zult u nooit meer betalen dan nodig is.