Aardwarmte

U kunt uw woning verwarmen zonder dat daar gas bij komt kijken. En dat is in de vorm van aardwarmte. Aardwarmte komt zoals het woord al laat zien vanuit de aarde. Het wordt ook wel aangeduid als geothermie. Waar geo dus staat voor aarde en thermie afkomstig is van thermos wat staat voor warmte. Met aardwarmte kan er dus energie worden opgewekt. 

Aardwarmte zit diep in de grond

In de aarde bevind zich warmte en hoe dieper u de aarde in gaat hoe warmer het word. Geothermie kan op een diepte van 500 meter geproduceerd worden. De aardwarmte zelf kan op minder dan 500 meter diepte geproduceerd worden. Er bevindt zich warm zout water in de aarde, dit water kan worden opgepompt. Een geothermische installatie kan afgekoeld water weer terugpompen.

Duurzame warmte geschikt om woning te verwarmen

Het mooie aan aardwarmte is het duurzaamheidskarakter. Er komt geen CO2 bij vrij. En het kan meteen gebruikt worden om uw woning te verwarmen en ook te koelen. Wist u dat de warmte in de aarde al heel oud is? Toen de aarde ontstond werd de warmte al opgeslagen in het gesteente. De hoogste temperatuur in de aarde kan wel oplopen tot 5500 graden celsius.

Restwarmte van bedrijven

Om elektriciteit te kunnen maken van aardwarmte moeten de temperaturen wel op zijn minst 85 grade celsius zijn. In Nederland wordt er niet veel met geothermische warmte gewerkt. Wel wordt er gewerkt met restwarmte dat afkomstig is van grote industriële bedrijven. Dit is eigenlijk warmte dat over is na de energieproductie.

Indonesië heeft genoeg mogelijkheden voor geothermische energie

In IJsland wordt wel energie geproduceerd uit de aarde. Zij gebruiken dit dan ook op grote schaal om energie te leveren. In Indonesië kan ook op grote schaal warmte opwekken. Er zijn immers voldoende vulkanen waarbij warmte uit de aarde vrijkomt.