Algemene leveringsvoorwaarden

Uw energiecontract bevat algemene leveringsvoorwaarden. Uw energiebedrijf moet zich houden aan deze voorwaarden. Ze moeten simpel te lezen zijn. Voorheen kwam het nogal eens voor dat de voorwaarden zo vaag waren dat de consument er weinig van snapte. De ACM sommeerde de energiebedrijven daarop hun voorwaarden in simpele taal te presenteren. 

Algemene leveringsvoorwaarden bieden duidelijkheid aan de consument

Ook moet u als consument en afnemer zich aan de voorwaarden houden. De algemene leveringsvoorwaarden zeggen bijvoorbeeld wat u kunt doen bij een storing. Maar laat ook zien waar u met een klacht terecht kunt. Stapt u tussentijds over van energiebedrijf? Dan staat er in de leveringsvoorwaarden ook vermeld dat u een opzegvergoeding moet betalen. Lees deze leveringsvoorwaarden dan ook goed door.

Gedragscode Consument en Energieleverancier

Het kan namelijk zo zijn bij een variabel contract dat uw tarieven in de tussentijd gewijzigd mogen worden. Een variabel tarief kan immers stijgen of dalen. Energie-Nederland heeft deze voorwaarden opgesteld en elk energiebedrijf hanteert deze. In de gedragscode consument en energieleverancier staat omschreven waaraan het energiebedrijf zich moet houden. De gedragscode moet ervoor zorgen dat de consument het vertrouwd vind om met een bepaald energiebedrijf in zee te gaan.

Misleiding van verkopers

Soms voelen consumenten zich misleid bij het aangaan van een energiecontract. Daarvoor zijn ook de algemene leveringsvoorwaarden. Als de consument zich misleid voelt mag hij onder bepaalde voorwaarden het contract annuleren. De desbetreffende verkoper moet de klant fatsoenlijk en eerlijk te woord staan.

Voelt u zich overrompeld en wilt u nadien de leveringsovereenkomst stopzetten? Zoek dan telefonisch contact met het desbetreffende energiebedrijf. Ook kunt u daarnaast uw eigen energiebedrijf bellen en zeggen dat u klant wilt blijven.

Energiecontract afsluiten in de winkel?

Soms kunt u een verkoper tegenkomen in zaken zoals de Mediamarkt of elders. Zij proberen dan een energiecontract aan u te verkopen. Als dit volgens de regels gaat is er niets aan de hand. Het beste kunt u hun aanbod vergelijken met het aanbod in onze energievergelijker. Zo kunt u controleren of de aanbieding ook echt voordelig is. Pak gewoon uw smartphone bij de hand en scrol naar OverstappenEnergie.nl. U bent er in een paar seconden achter of u er goed aan doet om te kiezen voor die aanbieding.