All-electric

All-electric is de engelse betekenis voor Alles elektrisch. Deze term gaan we in de toekomst steeds vaker tegenkomen. All-electric kan een woning aangeven die volledig op elektriciteit werkt. In deze woning zal men geen gasaansluiting meer zien. Er wordt dan gekookt op elektriciteit maar op inductieplaten. Er wordt al jaren elektrisch gekookt door verscheidene huishoudens. Het is veiliger dan gas en inductieplaten zijn makkelijker schoon te houden.

All-electric vervangt gasverbruik

All-electric ziet u ook in de vorm van infrarood verwarming. Zo kunt u de vloer en de wand infra rood verwarmen. Dit wordt dan gevoed met elektriciteit. De woning waar alles elektrisch is maakt bijvoorbeeld gebruik van zonnepanelen zodat men groene stroom heeft. Of een warmtepomp die met elektriciteit warmte gebruikt in uw woning. Er zijn al woningen met all electric toepassingen. Dit wordt ook wel Nul-op-de-meter genoemd. Deze nulwoningen zijn zo verbouwd dat het even veel elektriciteit opwekt als het gebruikt. Daardoor komt de energierekening op 0.

Nul op de meter ook alles elektrisch

De NOM woningen zijn veelal bestaande woningen die zijn omgebouwd tot zeer energiezuinige woningen. Andere toepassingen waaraan gewerkt wordt is het toepassen van domotica. Slimme technologie die woningen volledig automatiseren. De verlichting die op gezette tijden aan en uit gaan. Of de wasmachine die op een bepaald tijdstip begint te draaien. Dit moet energie besparen in de hand werken.

Het klimaat ontzien

Dit is waar de overheid over tien jaar heen wil met vooral de nieuwbouw woningen. De NOM woningen zijn geschikt voor de bestaande bouw. Uiteindelijk zijn we dan helemaal niet meer afhankelijk van gas. Het levert een schoon klimaat op en we gebruiken alleen nog maar groene energie. Nu is dat nog niet mogelijk op grote schaal omdat het te kostbaar is. Er wordt hard gewerkt aan allerlei technieken om de kosten te kunnen drukken. Tot die tijd aanbreekt maken we eerst nog gebruik van gas.