Alles over energie

Alles over energie te weten komen? Dan kunt u zich inlezen in alle pagina’s die wij schrijven over energie. Wij doen dit om u op de hoogte te houden en te informeren. De energierekening kan heel verwarrend zijn. Er staan allerlei termen in waarvan we soms denken: waar gaat dit over? Wat is energie in eerste instantie? Of wat houdt stadsverwarming in? 

Alles over energie wordt beschreven door OverstappenEnergie.nl

Ook vragen die u heeft over de energiebelasting bijvoorbeeld of over het vastrecht. Al deze termen zullen wij voor u beschrijven. Zodat u weet wat elke energie term inhoudt. Elk jaar ontvangen we de eindafrekening. Daarin heeft uw energieleverancier allerlei kosten op beschreven. Kosten waarvoor u moet betalen. En dat zijn er nogal wat. We betalen kosten aan de belastingdienst, de netbeheerder en de energieleverancier. Gelukkig krijgen we niet van alle drie apart een rekening. De energieleverancier int deze bedragen en zorgt ervoor dat alles betaalt wordt.

Wat betekent energie?

Energie kent meerdere betekenissen en contexten. We verbruiken energie tijdens het sporten. Deze context houdt in dat we inspanning moeten leveren tijdens het sporten. We verbruiken energie thuis, houdt in dat we elektriciteit verbruiken met bijvoorbeeld de waterkoker. Ik heb er geen energie voor horen we iemand wel eens zeggen. Dit betekent dat diegene er simpelweg geen puf meer voor heeft.

De energiemarkt en de kosten

Energie op OverstappenEnergie.nl gaat over de elektriciteit die we verbruiken. Wat kunnen we ermee en hoeveel moeten wij ervoor betalen? We betalen niet een standaard bedrag voor ons energieverbruik. Een energieleverancier staat het vrij zijn tarieven naar eigen inzicht vast te stellen. Wel zijn ze uiteraard gebonden aan regels. Dus ze mogen niet grofweg teveel vragen. Dat zou ook niet verstandig zijn, want zo trekken ze geen nieuwe klanten aan.

Hoeveel kost een kilowattuur energie?

Zoals we eerder schreven moeten we betalen voor het gebruik van energie. We nemen elke dag energie af. Dit hebben we nodig om de wasmachine te laten draaien, maar ook om de telefoon op te laden. Het zetten van een bakje thee neemt zelfs energie. De energieleverancier brengt per kWh u een tarief in rekening. Dus elke kilowattuur kost u een bedrag. Per kWh betalen we in 2018 ongeveer 20 eurocent. Uw verbruik wordt vastgelegd. Er zit namelijk een energiemeter in de meterkast, deze registreert uw verbruik. Met deze gegevens kan de energieleverancier uw meterstanden bepalen. Aan de hand van diezelfde meterstanden krijgt u ook een eindafrekening.

Geschrokken van de eindafrekening?

Als de eindafrekening in de bus valt of in uw emailbox dan kunt u soms schrikken. Want er kan staan dat u een bedrag moet bijbetalen. Dit is het gevolg van teveel verbruik, of de kosten zijn gestegen. De eerste impuls kan zijn dat u schrikt, maar de tweede impuls is direct kijken naar het hoge verbruik. Waar kunt u veranderingen aanbrengen? En hoe brengt u de energiekosten zo snel mogelijk omlaag? De energiekosten op korte termijn omlaag brengen kan door middel van een energievergelijking.

Ga direct op zoek naar een goedkopere energie aanbieding

In een energievergelijking gaat u namelijk op zoek naar een goedkopere energie aanbieding. Daarmee verlaagt u dus uw energiekosten. Maar stel dat u stadsverwarming heeft, dan kunt u niet overstappen met gas. U heeft dan immers geen gasaansluiting in huis. In dat geval kunt u wel overstappen met energie. In de energiemarkt komen we ook andere zaken tegen. Kosten voor het vastrecht, wie weet ziet u tijdens een vergelijking dat deze kosten variëren. Mag dat? Ja dat mag een energieleverancier zelf bepalen.

Een andere casus kan zijn dat u al bent overgestapt en ineens een opzegvergoeding moet betalen. Hoe zit dat en waarom moet u die betalen? Kortom er zijn heel veel vragen te beantwoorden waarbij Alles over Energie voorbij komt. Blijf altijd op de hoogte van de energiemarkt zo zult u op elke vraag een antwoord hebben.