Batterij

Iedereen kent wel de batterij, een handig product bestaand uit elektrochemische cellen die energie leveren. We kunnen ze gebruiken voor de afstandsbediening voor de tv, of voor een draadloos toetsenbord. Het is energie dat opgeslagen is in een mini accu. Het werkt op positieve en negatieve aansluitingen. Als u de afstandsbediening opent ziet u een plus en een min staan. De platte kant van de batterij komt op de min en het uitstekende bolletje zeg maar komt op de plus. Anders werkt de afstandsbediening niet.

De vertrouwde penlite batterij

Ook kan de batterij gebruikt worden voor verlichting. Er zijn batterijen die voor eenmalig gebruik zijn, en oplaadbare batterijen die meerdere keren opnieuw gebruikt kunnen worden. De meest gangbare is AA en er is de AAA een iets smallere batterij. Meestal plaatsen we de AAA batterij in afstandsbedieningen. Ze worden ook wel penlites genoemd of mini penlites.

Alesandro Volta ontdekker

De batterij is al 200 jaar oud. Alesandro Volta kwam als eerste met de voltaische cel. Neem twee elektroden van verschillende materialen en wanneer ze in geleidende vloeistof worden gestopt dan ontstaat er geleidende spanning. Een batterij die op is kunt u in daarvoor bestemde batterij bakken gooien.

De penlite is nog voor vele andere toepassingen te gebruiken. Een mp3 speler bijvoorbeeld. De accu is ook voorzien van elektrochemische cellen die energie kunnen leveren. Dit zien we vaker in apparatuur zoals boormachines bijvoorbeeld.