Blauwe energie

U leest het goed blauwe energie, u zult zich wel afvragen waarom worden de energievormen kleuren toebedeeld? Grijze energie is afkomstig van kolen en olie. Groene energie afkomstig uit de zon, wind, water en biomassa. En wat is blauwe energie dan? Blauwe energie is een vorm van waterenergie waar zoet water en zout water elkaar tegenkomen en uiteindelijk elektriciteit kunnen produceren. Dit is omdat zout energie bevat.

Noordzee zout en IJsselmeer zoet

U heeft vast wel eens gezwommen in de Noordzee waarbij u onverhoopt wel eens water in de mond heeft gekregen. Dit water was zeer zout. Het IJsselmeer daarentegen bevat weer zoet water. Door het water van de Noordzee en het IJsselmeer met elkaar te vermengen ontstaat er blauwe energie. De zee is dus een ideale bron om elektriciteit mee te kunnen maken. Ook de golven op de Noordzee kunnen elektriciteit opwekken. En wist u dat er met zeewier ook brandstof kan worden gemaakt? Dit is dan bio-energie.

Blauwe energie beter dan groene energie?

Blauwe energie zou ook ingezet kunnen worden om nabij gelegen gebouwen van energie te kunnen voorzien. Hoe dan? Men neme het oppervlaktewater en deze thermische energie kan koelen en verwarmen. Blauwe energie moet in de toekomst groene energie van zijn troon af kunnen stoten. Het wordt gezien als nog duurzamer dan bijvoorbeeld windenergie of zonne-energie. Daarom is er in 2014 een blauwe energiecentrale geopend. Deze centrale experimenteert met blauwe energie.

Grootse verwachting van zoet en zout water energie

De verwachting is ook dat blauwe energie goedkoper zal zijn dan groene energie. Maar dan hebben we het over verder in de toekomst. Voor nu is groene energie best wel goedkoop ten opzichte van een aantal jaren geleden. Wij hebben de keuze in zonne-energie en vooral windenergie. Op die manier dragen wij ook ons steentje bij als we daar voor kiezen. De consument wordt zich ook steeds meer bewust van het gebruik van duurzame energie. Natuurlijk is grijze energie nog nodig en gebruiken we deze.

Maar er komt een tijd dat grijze energie niet meer voorradig is, en ook al zou dat wel zo zijn. Het gebruik van grijze energie zal steeds meer verdreven worden. Want kolen, olie en gas bedreigen ons klimaat. Het tast het aan waardoor we steeds meer last krijgen van smog en dergelijke. Aardgas zal opraken dus zal groene en blauwe energie dit gaan vervangen. Tot die tijd kunt u gebruik maken van groene energie en op den duur blauwe energie. Want zeg nu zelf u wilt toch ook dat de aarde beschermd wordt?