Blokverwarming houdt in dat er een blok woningen worden verwarmd middels een warm water systeem. Hierbij is de warmte afkomstig van een centraal gelegen ketel. Elektriciteitscentrales die kampen met restwarmte kunnen bijvoorbeeld warmte leveren aan de omwonenden. Veel steden in Nederland zijn aangesloten op blokverwarming.
Geen gasaansluiting bij blokverwarming
De woningen in kwestie die op blokverwarming zijn aangesloten hebben in de regel geen gasaansluiting. Deze consumenten koken dan elektrisch. Het nadeel bij het aangesloten zijn op blokverwarming is niet de eigen keuze voor een gasleverancier hebben. Want u bent immers niet aangesloten op het gasnet. Leveranciers van blokverwarming worden toegewezen. Dus overstappen daarmee kan helaas niet.
Warmteverbruik wijkt af? Bel de warmteleverancier
Het daadwerkelijke verbruik kan ook moeilijk gemeten worden. Vaak wijkt het warmteverbruik dan af. Bent u het niet eens met het opgegeven verbruik? Neem dan contact op met de warmteleverancier. Wel moet de Warmtewet u beschermen. Daarin staat namelijk dat uw leverancier dezelfde geldende tarieven overeenkomstig met gas mag vragen. Zij zijn dus gebonden aan een maximum daarin.
Overstappen energie kan wel
Met elektriciteit kunt u wel overstappen. Elk jaar energie vergelijken is in dat geval ook geen overbodige luxe. Vooral omdat u niet de hand heeft in het kiezen van een gas aanbieding. Pas als u zou verhuizen naar een andere regio waar wel een gasaansluiting is, dan kunt u overstappen met gas.