Broeikaseffect

Het broeikaseffect proberen we tegen te gaan. Want het broeikaseffect veroorzaakt schade aan het milieu. CO2 bijvoorbeeld gaat onze atmosfeer in, dit houdt de temperatuur op aarde in stand. Maar een teveel aan CO2 is natuurlijk niet goed. Zou er niets aan worden gedaan dan zal het de komende decennia een stuk warmer worden op aarde.

Wat doen broeikasgassen?

Het teveel aan broeikasgassen heeft ervoor gezorgd dat onze aarde opwarmde. Zouden er helemaal geen broeikasgassen zijn dan wordt de aarde juist te koud. Daarom moeten we de balans bewaren. En als die balans niet in evenwicht is, dan zien we dit aan het weer. We zien het al aan het extreme weer. Enorme hittegolven die lang aanhouden waardoor we krijgen te maken met droogte. Ook bosbranden komen voort uit de droogte.

Extreme weersomstandigheden als gevolg van het broeikaseffect

Of flinke regenbuien en tornado’s dit zijn ook gevolgen van het broeikaseffect. CO2 komt voort uit fossiele brandstoffen, maar CO2 zien we ook in bomen voorkomen. Dan is er nog waterdamp dit is ook een broeikasgas. Waterdamp ervaren we bijvoorbeeld als het warm is en vochtig. En hoe meer waterdamp de lucht bevat hoe warmer het wordt. Dit zijn de natuurlijke broeikasgassen.

Kunstmatige gassen

Onze koelkast bevat fluorgas HFK en PFK, dit zijn krachtige broeikasgassen. De agrarische sector bewerkt zijn grond met kunstmest bijvoorbeeld daaruit komt N20 voort ook wel distikstofoxide genoemd. De adem van dieren zoals koeien en schapen bevat methaan. Ook zien we methaan vrijkomen bij de afvalverwerkingsplaatsen.

De overheden wereldwijd zijn actief bezig om de CO2 uitstoot terug te dringen. Het broeikaseffect heeft namelijk al veel schade aangericht, deze schade is onomkeerbaar. Maar we kunnen er gezamenlijk wel voor zorgen dat dit niet erger wordt. Daarom wordt het gebruik van echte groene stroom aangeraden. Hierbij komt er veel minder CO2 vrij dan bij het gebruik van grijze stroom.