BTW Energie

Over goederen en diensten wordt nu eenmaal BTW gerekend. Zo ook over uw afgenomen energie en gas. U zult het altijd tegenkomen op uw energienota: 21% BTW. Niet te verwarren overigens met de energiebelasting. Over uw verbruik betaalt u dus BTW. Het energiebedrijf draagt dit voor u af. U hoeft dit dus zelf niet rechtstreeks aan de belastingdienst te betalen.

Meerdere heffingen betalen

Wilt u graag besparen op de btw? Dan moet u simpelweg minder energie en gas gaan verbruiken. Ook moeten we sinds 2013 de ODE betalen dit is ook wel de Opslag Duurzame Energie. Met deze bijdrage kan de subsidiepot voor duurzame energie weer gevuld worden. Wij betalen daar dus ook aan mee. De energiebelasting en de ODE zijn dus eigenlijk overheidsheffingen. Het klinkt krom maar over de energiebelasting moeten we ook btw betalen. Wel is het zo dat elk huishouden voor een bepaald gedeelte wordt vrijgesteld.

Heffingskorting energie

Dat zit zo: elk huishouden heeft een basisbehoefte energie en gas nodig. Over dat deel heft de overheid geen belasting. Dit noemen ze ook wel vermindering energiebelasting op uw energienota. Een andere term is ook wel de heffingskorting energie. Er is een situatie waarin u gevrijwaard bent van btw. En dat is in geval van zonnepanelen. De energie die u overhoudt met zonnepanelen daarover kunt u de btw terugvragen. Om administratief gedoe te voorkomen krijgen kleine ondernemers een ontheffing.

Ook hoeft u geen energiebelasting te betalen als u zonne-energie opwekt. De vrijstelling wordt verleend als er elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. Een mooi voordeel dus.

BTW energie betalen we allemaal niemand uitgezonderd

Dus btw energie moet door elke afnemer worden betaald. Net zoals u dat moet betalen voor andere goederen en diensten. De grootste besparing op de btw zult u behalen als u minder gas gaat verbruiken. Waarom? Omdat gas nu eenmaal een stuk duurder is dan energie. Eigenlijk kunt u het beste op beide besparen. Maar door goed op het gasverbruik te letten zult u al veel winnen. Het kan op jaarbasis al snel minimaal 200 euro opleveren.

Overstappen energie is gegarandeerd besparen

Besparen doet u uiteraard ook met overstappen energie. En dan het liefst elk jaar. De totale besparing en schrik niet loopt dan wel op tot 500 euro. Probeer het maar eens uit, en u zult zien dat uw eindafrekening er een stuk rooskleuriger uitziet. Het is het proberen echt waard. U zult er ook een beter gevoel van krijgen en het nodigt uit om het het volgende jaar weer te doen. De energiekosten zullen de komende jaren alleen maar toenemen. Veel oorzaken zijn de belastingen en juist daarom is besparen van belang.