Capaciteitstarief

Omdat stroom en gas nu eenmaal naar uw woning moet worden getransporteerd zijn daar ook kosten aan verbonden. Dit is het capaciteitstarief. Het capaciteitstarief zal worden berekend aan de hand van uw aansluiting. Deze kosten vallen ook wel onder de transportkosten van uw netbeheerder, deze betaalt u overigens aan uw energieleverancier. 

Capaciteitstarief is een vast tarief

Voor een standaard gas en energiemeter betaalt u de reguliere kosten. Is uw aansluiting hoger? Dan betaalt u ook een hoger tarief. Per jaar betalen we circa €224 aan netbeheerkosten, daaronder valt dus het capaciteitstarief. Bent u zakelijke klant dan gelden er andere tarieven.

Netwerk wordt onderhouden door de netbeheerder

De standaard aansluiting voor kleinverbruikers is 3 x 25A en een gasmeter G4 of G6. De netbeheerder draagt zorg voor een betrouwbaar netwerk. De kosten die we afdragen aan de netbeheerder gebruiken ze ook om dit betrouwbaar te houden. Uw netbeheerder zal altijd de eigenaar van uw meters blijven. Ook betaalt u dus een meettarief.

Overstappen netbeheerder?

Overstappen van netbeheerder kan helaas niet. De Autoriteit Consument en Markt bepaalt daarom de hoogte van de netbeheerderskosten. Juist omdat zij een monopolie positie bezitten in de energiemarkt. De ACM voorkomt zo oneerlijke prijzen naar de consument toe. U kunt de tariefbesluiten elk jaar bijhouden op de website van de ACM. De kosten staan daar altijd exclusief btw vermeldt.