De Colportagewet voorkomt dat u misbruikt wordt. Want in deze wet staan uw rechten als consumenten vast. Dus overkomt het u dat onder druk een energiecontract wordt aangesmeerd? Dan kunt u zich beroepen op deze wet. De wet kunt u hanteren als u te maken krijgt met een agressieve of dwingende verkoper. Teken overigens nooit bij dergelijke dwingende verkooppraktijken dat is uw recht. U moet namelijk niets!
De verkoper moet alles eerlijk vermelden
De verkoper is verplicht u alle informatie over zijn product te geven. Het liefst schriftelijk zo kunt u lezen wat het product inhoudt. Ook dient de verkoper u te melden dat u altijd binnen 14 dagen mag annuleren. Verzaakt de verkoper u te wijzen op de annuleringsperiode? Geen nood want dan wordt uw wettelijke bedenktijd verlengt met 12 maanden.
Teken niets als het u geld gaat kosten
Heel veel consumenten ervaren dergelijke deur aan deur verkopers als vervelend. Ze blijven aandringen en houden een (te) mooi verhaal voor. Bedank vriendelijk alvorens de verkoper zijn verhaal probeert af te steken. Sommigen vinden het moeilijk, maar het is uw recht. En ook al neemt u wel de moeite om het verhaal aan te horen. Teken in ieder geval nooit iets. Zeg dat u er wel over nadenkt. En vraag om zijn gegevens zodat u hem terug kunt bellen.
Vraag naar de gegevens van de verkoper
De meeste verkopers willen dat liever niet. Want die sluiten het liefst meteen een energiecontract aan de deur af. Voor alle producten geldt dat u bedenktijd nodig heeft. Zo dus ook bij het energiecontract. U kunt zijn of haar aanbieding ook meteen vergelijken op OverstappenEnergie.nl. Dan ziet u direct of de verkoper wel zo’n mooie aanbieding heeft of niet.
Is de energie aanbieding van de verkoper echt goedkoper?
Niet om de verkoper te ontmoedigen, maar over het algemeen zijn energiecontracten die aan de deur worden verkocht niet zo goedkoop. Dit wordt uiteraard wel in het verkoopgesprek gemeld. U mag altijd vragen om een kopie van de aanbieding. Stel u bent er onverhoopt wel ingetrapt en u wilt van het energiecontract af? Bel dan het nummer van de verkoper die hij heeft achtergelaten. Teken dus niets als u ook een fatsoenlijke kopie heeft ontvangen.
Mooi verhaal maar is het waar?
Daarom moet u eerst alle gegevens van de verkoper en het desbetreffende bedrijf waarvoor hij werkt vragen. U heeft dan zijn gegevens in geval u wilt annuleren. Luister goed naar het verhaal, vraagt de verkoper aan u wat uw werkelijke verbruik is? Vaak vallen verkopers met de deur in huis met zinnen zoals: Hallo Meneer of Mevrouw wij zijn van bedrijf die en die, en u gaat minder betalen voor uw energienota. Hartstikke leuk allemaal maar waar baseert deze verkoper dat op? Vraag dat dus ook!
Deur aan deur verkopers krijgen meestal een bedrag per gesloten energiecontract. Dus zij moeten aan een bepaald verkopers percentage voldoen. Het bedrijf dat deze verkopers op pad stuurt moet immers ook zijn kosten terugverdienen. Aan woorden heeft u niets, u moet bewijs zien of uw jaarlijkse kosten ook echt omlaag gaan.
Vergelijk online de jaarlijkse kosten
Dus wanneer zij het energiecontract laten zien waarvoor u moet tekenen dan moeten hier ook alle bedragen op staan. Dus het tarief voor energie en gas en alle overige kosten. Ook moet het contract een kopie bevatten. Verkopers tonen vaak ook de kosten op een iPad of tablet. In dat geval kunt u ook vragen of ze het overzicht per e-mail willen versturen alvorens u akkoord gaat. De ontvangen email is namelijk bewijs. Laat de verkoper in ieder geval niet vertrekken zonder dat hij fatsoenlijk bewijs heeft achtergelaten. Zoals zijn telefoonnummer en het overzicht van de energie aanbieding.
U kunt ons altijd een email sturen met uw vragen na aanleiding van een deur aan deur verkoop. Wij kunnen samen met u kijken of de aanbieding wel zo voordelig is.