Dankzij het Contract Controle Protocol konden gegevens worden gecontroleerd door de energieleveranciers. Maar het bleek dat misbruik nogal eens voorkwam. Daarom is het CCP sinds vijf jaar al het Contract Einde Register. Degenen met een energiecontract die voor 2013 zijn afgesloten hadden of hebben ermee te maken.
Protocol is er om gevolgd te worden of niet?
In het CCP stonden procedures beschreven waaraan de energieleverancier en de netbeheerder zich moesten houden. Wanneer de energieleverancier niet was aangesloten bij het CCP, konden zij nieuwe klanten gewoon aannemen. Dat mondde uit in contractbreuk tussen de consument en de oude energieleverancier.
Contract Controle Protocol werd Contract Einde Register
Dit is nu voorkomen door het Contract Einde Register. Daarin staat de einddatum van het energiecontract beschreven. Dus zou de nieuwe energieleverancier zich daaraan moeten houden. Er is ontzettend veel veranderd op de energiemarkt de laatste jaren. Overstappen was niet eens aan de orde voor het jaar 2004. We moesten gewoon elke maand onze vaste energieleverancier betalen.
Huishoudens kregen meer zeggenschap over de energiekosten
Van kortingen of afdingen was gewoon geen sprake. Prijsverschillen bestonden dan misschien wel maar daar kon de consument weinig tegen doen. Daarom besloot de Europese Unie met een ander model te komen. De energiemarkt veranderde dus. Met de liberalisering konden consumenten nu gewoon weggaan bij de energieleverancier. De eerste paar jaren na de liberalisering stapte men niet gauw over. Ze waren huiverig voor het overstapproces en waren bang dat er een addertje onder het gras zat.
Onbekend maakte onbemind
Ze waren immers niet bekend met het wisselen van hun energiecontract laat staan dat het goedkoper kon. Maar met meerdere campagnes en de ACM die huishoudens aanspoorde om hun energiekosten te vergelijken kwam er schot in de zaak. Nu blijven we niet meer zo snel hangen bij de oude energieleverancier. Staan de stijgende energiekosten ons niet aan? Dan gaan we gerust over naar een andere energieleverancier. En dat is ook precies het nut van de energieliberalisering.
Vergelijken en overstappen nu een fluitje van een cent
Energie vergelijken is daarom ook vereenvoudigd. De kosten dienen duidelijk weergegeven te worden. Want duidelijkheid is van belang in het overstapproces. Vooral omdat we achteraf graag willen weten of we ook echt waar voor ons geld hebben gekregen. Beter letten op ons energie en gasverbruik is ook veel meer aan de orde. Want de prijzen voor energie en gas worden duurder. Maar het verspillen en vervuilen raken ons ook.