Correctiefactor gas

Omdat niet al het gas dezelfde samenstelling heeft kan de ene gassoort afwijken van de andere. Daarbij wordt dus gekeken naar de calorische waarde van het gas. Wijkt de calorische waarde af? Dan wordt er door de energieleverancier een correctiefactor toegepast. U zult dit tegenkomen op uw energienota onder correctiefactor gas.

Correctiefactor gas gezien op de energienota?

Dan staat er bij specificatie bijvoorbeeld 1.05 onder de correctiefactor. Uw gasmeter kan verschillen namelijk niet aflezen. En onze gasprijzen worden bepaald op de standaard verbrandingswaarde. Er wordt gekeken naar uw gemeten verbruik. Er hoeft niet altijd een correctiefactor toegepast te worden. Het kan voorkomen maar dus niet altijd.

Als uw gas uit het gebied van Groningen is geleverd dan is de kans groot dat u niet te maken krijgt met een correctiefactor gas. Komt het uit een veld met een calorische onderwaarde? Dan zullen er andere gassen bijgevoegd moeten worden. Dan kan de standaard calorische waarde dus afwijken. Dit verschil zal dan worden toegepast op uw energienota.

Klopt er iets niet? Misschien een defecte gasmeter?

U kunt de factor ook na controleren op de website van de Gasunie. Zij houden de correctiefactoren ook bij. Klopt de toegepaste correctiefactor volgens u niet? Bel dan met uw energieleverancier en vraag om een goede uitleg. Een andere situatie kan zich ook voordoen. U bent het niet eens met de correctiefactor gas en u vermoedt dat er iets mankeert aan uw gasmeter. In dat geval kunt u uw gasmeter laten ijken. Als u in het gelijk wordt gesteld dan zijn die kosten voor de netbeheerder en energieleverancier. Blijkt dat uw gasmeter wel naar behoren werkt? Dan dient u die kosten te betalen.