Duurzame energie

Alle energie die uit bronnen komen waarbij nauwelijks vervuilende stoffen vrijkomen vallen onder duurzame energie. Duurzaam opgewekte stroom uit zonne-energie, windenergie en biomassa zijn voorbeelden hiervan. Ook zijn de bronnen onuitputtelijk. Dat houdt in dat ze nagenoeg niet opraken. Zonne-energie en windenergie raken nooit op. Dagelijks schijnt de zon en wind waait ook regelmatig. Op die tijdstippen kan er prima duurzame energie geproduceerd worden.

Bij duurzame energie productie gaan geen tonnen CO2 de lucht in

Daar komen geen vervuilende stoffen bij vrij. Dit is wel het geval bij grijze energie. Kolen en gas moeten verbrand worden om stroom te kunnen produceren. Aardgas is daarentegen wel schoner maar niet onuitputtelijk. Ook de groeiende kritiek op gaswinningen zorgt ervoor dat aardgas straks minder of helemaal niet meer gebruikt wordt.

De energietransitie in beweging

We maken nu en straks gebruik van de natuurlijke elementen van de aarde. Natuurlijk is dat bij grijze energie ook zo. Maar het productie proces hierbij veroorzaakt enorm veel CO2 uitstoot. En dat tast het klimaat aan met alle gevolgen van dien. Een set zonnepanelen is ideaal om duurzamer gebruik te maken van energie. Kostbaar is het nog wel, maar de prijzen worden steeds goedkoper. Bijkomend voordeel is dat u gebruik maakt van uw eigen stroom waardoor uw energienota lager wordt.

Wat gebeurt er met het overschot aan wind en zonne-energie?

Helaas kunnen we niet zomaar een grote windmolen in de tuin zetten. Daarom bieden energieleveranciers windenergie producten aan. Op die manier maakt u toch gebruik van windenergie. Alle beetjes helpen natuurlijk. Ook wordt er hard gewerkt aan grote opslag batterijen. Zodat het overschot aan duurzame energie in de toekomst makkelijker kan worden opgeslagen. Dan kunnen we het later gebruiken wanneer dit nodig is.

Lokaal opgewekte energie dat aangeboden wordt op de energiemarkt

Een ander voorbeeld waarbij windenergie en biomassa energie worden aangeboden vinden we in de agrarische sector. Boerenbedrijven hebben wel de ruimte voor een windmolen, en de capaciteit aan windenergie bieden zij dan aan energieleveranciers en hun afnemers aan. Of wat te denken van een agrarische kas? Daar kan biomassa energie worden geproduceerd en dat vindt ook zijn weg naar de consumentenmarkt. Toch is er helaas nog niet voldoende aanbod aan duurzame stroom om alle Nederlanders te kunnen voorzien. Maar we zijn al een heel eind op weg.

Zoeken naar groene energie producten kan met onze energievergelijker

Nu is er nog niet echt de mogelijkheid om het overschot aan duurzame energie groots op te slaan. Maar wordt dit verhandeld op de energiemarkt, of wordt het teruggeleverd aan het energienet. Ook een goede mogelijkheid dus. Op OverstappenEnergie.nl kunt u zoeken naar een duurzaam energieproduct. Met name naar producten die specifiek in Nederland zijn geproduceerd. Zoek dan gewoon op duurzame energieleveranciers uit Nederland. De energie aanbiedingen laten altijd zien of u te maken heeft met groene of grijze energie. De beste keuze is natuurlijk om te kiezen voor een groen product.