Duurzame warmte

In Nederland is bijna elk huishouden aangesloten op het gasnetwerk. Dankzij het gasnetwerk kunnen wij onze huizen verwarmen door middel van gas. Omdat ook hier broeikasgassen bij vrijkomen wat het broeikaseffect versterkt. En gas in de toekomst steeds schaarser wordt, moeten we overstappen op duurzame warmte. Want duurzaam opgewekte verwarming heeft de voorkeur. Hierbij vervuilen we het klimaat veel minder, en kunnen we onze verwarmingskosten ook verlagen. We betalen dan immers niet meer voor gas.

Wat is duurzame warmte?

Maar wat is duurzame warmte precies? In ieder geval verwarming op een duurzame manier. Maar welke vormen zijn dat? We kunnen verwarming maken met zonne-energie met een zonneboiler. Een warmtepomp die verwarming maakt uit onze omgevingslucht of uit de bodem. Hiervoor is elektriciteit nodig en geen gas. De bronnen waaruit duurzame warmte gecreëerd wordt zijn altijd voorradig.

Duur in aanschaf maar wel een verlaging van uw energiekosten

Kostbaar zijn deze warmtebronnen wel, ok de zon kost u niets en de wind ook niet. Maar het productie proces eromheen kosten wel geld. Daarom zijn daar subsidieregelingen voor in de plaats gekomen. Om eigenaren en toekomstige eigenaren te ondersteunen. De warmtepomp is ideaal voor het vervangen van uw gas-gestookte cv-ketel. U krijgt dan voortaan warm tap en kraanwater geleverd van de warmtepomp.

Water-warmtepomp voor rondom verwarming van water en woning

De duurste warmtepomp bedraagt rond de €20.000. Deze pomp haalt warmte uit de bodem uit het aanwezige grondwater. Maar dan is alles in huis duurzaam verwarmd van uw kraanwater tot aan de verwarming. U krijgt hierbij ongeveer €5000 aan subsidie.

Duurzame verwarming is onze toekomst

In de verre toekomst zullen de kosten voor de warmtepomp en zonneboiler goedkoper worden. Dat is immers ook gebeurd met de prijs van de zonnepanelen. Hoe meer voorraad er straks is aan duurzame energie des te goedkoper de prijzen worden. Bekijk de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland eens. Daar staan veel informatie beschreven over de investeringssubsidie duurzame energie.