EAN Code

De EAN code kennen we eigenlijk als een streepjescode. Elke verpakking die u in huis heeft draagt een streepjescode. Dit is een barcode voorzien van dertien cijfers. Aan de hand van die code scant een kassa het product. Aan die code kan de computer zien welk product het betreft. De EAN streepjescode is in 1974 ingevoerd. Maar ook woningen zijn voorzien van een EAN code deze bestaan uit achttien cijfers. Aan de hand daarvan kunt u bijvoorbeeld uw netbeheerder zoeken. 

EAN code geeft gegevens over de aansluiting en persoonsgegevens weer

Aan de hand van uw EAN code kan uw energiebedrijf uw gegevens inzien. Welke aansluiting de woning heeft en uw gegevens. Zo weten de netbeheerder en de energieleverancier waar er energie en gas geleverd moet worden. Deze code wordt geraadpleegd als u overstapt of verhuist. Uw jaarafrekening zal de EAN code ook vermelden. U als consument kunt ook naar eancodeboek.nl gaan en zelf uw code opzoeken. Dit doet u door uw postcode en adres in te vullen. Hier zult u alleen summiere gegevens vinden, dus u ziet niet dezelfde gegevens die in het C-AR staan.

Verhuizen? Dan verandert de code van de aansluiting ook

Als u gaat verhuizen dan krijgt u ook een andere code. Is het een bestaande woning dan heeft u voortaan de code van dat adres. Een netbeheerder en energieleverancier wijzigen dat in hun systeem. Gaat u een nieuw te bouwen woning betrekken? Dan wijst de netbeheerder een unieke nieuwe code toe.

Afgesloten door de energieleverancier?

Stel de energie en gaslevering worden afgesloten bij een woning? Dan wordt de bestaande EAN code uit het Centraal Aansluitingenregister verwijderd. Deze code zal dan dus niet meer opnieuw toegewezen worden aan een andere woning. U hoeft deze gegevens bij een eventuele overstap niet bij de hand te hebben. In het C-AR raadplegen zowel netbeheerder en energiebedrijf deze gegevens. Het enige wat u hoeft te doen is uw historische verbruik van het afgelopen jaar op te geven en uw postcode gegevens.

Als u daarna daadwerkelijk kiest voor een ander energiebedrijf dan geeft u de rest van uw gegevens in het aanmeldformulier op. Het nieuwe energiebedrijf zal dan de rest van het overstappen voor u regelen.