Elektriciteit jaarrekening

Voor elke kilowattuur elektriciteit die u afneemt betaalt u. En de energieleverancier houdt bij hoeveel dat precies is in een kalenderjaar. Zodra het jaar voorbij is dan maakt de energieleverancier de elektriciteit jaarrekening op. Daar staat dan het totaal aan verbruikte elektriciteit op. Omdat u een maandelijks voorschot betaalt heeft de energieleverancier de meeste kosten al ontvangen van u. Maar soms komt het voor dat u toch extra heeft verbruikt en dat wordt u in rekening gebracht.

Een tweemaandelijks verbruiksoverzicht

Maar niet alleen het elektriciteit verbruik staat er op vermeld, ook uw gasverbruik is geregistreerd. Tegenwoordig is het zo dat energieleveranciers eens in de twee maanden een verbruiksoverzicht sturen. Dit is handig omdat u zo eerder opmerkt of u meer heeft verbruikt. Zodoende kunt u daar al tijdig iets aan doen. Dat voorkomt dat u meer moet betalen.

Elektriciteit jaarrekening geeft ook andere kosten weer

De jaarrekening bevat ook nog de overige kosten. Zoals de kosten voor de netbeheerder, de belasting, administratiekosten, en andere heffingen zoals de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie. Vergelijk de kosten op de jaarrekening altijd. Zo kunt u narekenen of u ook echt het beloofde bedrag heeft betaald. Bij het aangaan van het nieuwe energiecontract zijn namelijk prijsafspraken gemaakt. Kloppen de kosten op de elektriciteit jaarrekening niet? Bel dan met uw energieleverancier om dit aan te kaarten.

Een duidelijke rekening voor de consument

Uw energieleverancier heeft de verplichting de kosten zo overzichtelijk mogelijk te houden. Dat houdt in dat uw eindafrekening, voorschotnota en de jaarrekening zo eenvoudig mogelijk opgesteld is. Want alleen zo kunt u fatsoenlijk alle kosten vergelijken en narekenen. De jaarrekening geeft ook uw nieuwe voorschotbedrag weer voor het komende jaar. In de tussentijd kunt u ook gerust weer gaan zoeken naar een nieuwe energiedeal. Eentje die goedkopere prijzen biedt.

Opnieuw vergelijken is altijd aan te raden

Het jaar is immers voorbij aangezien u de jaarrekening heeft ontvangen. En het overgrote deel van de consumenten kiest een jaarcontract. Er is niets mis met het feit dat u opnieuw energie wilt vergelijken. Laat dit dan ook niet na, want u kunt daardoor een flink bedrag mislopen. Dit zou zonde zijn van uw geld.