Elektriciteitsrekening

De elektriciteitsrekening ontvangt u elke maand en eens per jaar vanuit de energieleverancier. Daar staan de gemaakte kosten op vermeld. Eigenlijk betaalt u de kosten voor elektriciteit en gas vooruit. Zo heeft uw energieleverancier de zekerheid dat zij hun geld tijdig ontvangen. Als we nagaan dat de jaarlijkse kosten zo’n €1500 zijn is dat ook wel logisch. Niemand hoest even €1500 op om de energieleverancier te betalen.

Elektriciteitsrekening is de voorschotnota en de jaarrekening

En dat hoeft in dit geval dus ook niet, en als u teveel heeft betaald dan krijgt u dat gewoon weer retour op uw rekening. Het totaal aan kosten bevat niet alleen de leveringstarieven voor elektriciteit en gas. Alle andere kosten die gemaakt worden door de energieleverancier en de netbeheerder betalen we dus vooraf. Daarom wordt de elektriciteitsrekening vaak de voorschotnota genoemd. We betalen maandelijkse voorschotten op ons verbruik. De jaarrekening is hetzelfde maar hier worden ook weer de verrekeningen toegepast. Dit gebeurt op de maandelijkse rekening weer niet.

Is uw energiecontract bijna afgelopen?

U mag uw elektriciteitsrekening gewoon vergelijken met de overige rekeningen. Want zo kunt u uitrekenen of uw tarieven nog wel zo goedkoop zijn. De kosten kunnen gestegen zijn het afgelopen jaar. En als u het er niet mee eens bent, dan mag u overstappen naar een andere energieleverancier. Wel dient u ervoor te zorgen dat uw contract is verlopen of bijna afgelopen is.

Hoe verlaag ik mijn elektriciteitskosten?

Met besparingstips kunt u uw elektriciteitskosten verlagen maar met energie vergelijken ook. Gelukkig is elektriciteit in 2018 niet meer zo duur. En de energiebelasting erop is ook weer omlaag gegaan. Probeer uw elektriciteit en gasverbruik eens in de maanden te controleren. Zo krijgt u inzicht in wat u precies heeft verbruikt. Houdt de energiemarkt ook in de gaten. Ook al kunt u nog niet overstappen het is goed om te weten wat er zich afspeelt. Zet een reminder in uw telefoon voor als uw energiecontract bijna verloopt. Zo kunt u bijtijds weer beginnen met het zoeken naar de goedkoopste aanbiedingen.