Energiebespaarlening

Kiezen voor een energiebespaarlening kan als u besluit uw huis te verduurzamen. Het Nationaal Energiebespaarfonds verstrekt deze leningen. Aan de hand van uw postcode en huisnummer kunt u bekijken hoeveel u kunt lenen. Het verduurzamen van uw woning of appartement kost nu eenmaal geld, en dat heeft niet iedereen liggen.

Welke voordelen biedt de energiebespaarlening mij?

Het voordeel van een energiebespaarlening is dat u boetevrij eerder kunt aflossen. De hoogte van de lening is maximaal €50.000. Voor dat geld kunt u een hoop renoveren en aanpassen. De rente bij deze lening is niet schrikbarend hoog, deze ligt op 2.3% bij een looptijd van tien jaar. Het uitgangspunt is dat u uiteindelijk meer wooncomfort geniet, plus dat u lagere energiekosten betaalt. Bij verkoop is het ook handig want uw woning zal in waarde toenemen.

Overheid en banken maken fonds mogelijk

De overheid heeft geld in dit fonds gestoken net als de Rabobank en de ASN Bank. Het fonds omvat een bedrag van 300 miljoen euro. De rente en de aflossing van degene die lenen uit het fonds stromen zo weer terug het fonds in. Op deze wijze verduurzamen particulieren hun woningen maar dragen ook bij aan het klimaat. Er zijn voorwaarden verbonden bij het aangaan van de lening. En het beste is om eerst een inventarisatie te maken van wat u precies wilt gaan doen.

Bekijk wat u nodig heeft en wilt lenen

U kunt dan bekijken op de website van energiebespaarlening.nl of deze in aanmerking komen voor de lening. Er zijn ontzettend veel voorbeelden gegeven waar u de lening voor kunt gebruiken. Isolatie van uw woning valt daar onder, dit kan bodemisolatie zijn of van de gevel. Triple glas komt ook voor op de lijst van het fonds. Een warmtepomp en zonneboiler ook, aangezien dit vrij kostbare investeringen. Als u in kaart heeft gebracht wat u precies wilt gaan doen, dan kunt u een aanvraag indienen.

Ook de ISDE is een goede optie

Uiteraard kunt u ook een beroep doen op de ISDE van het RVO. Dit is de investeringssubsidie duurzame energie. Daar kunt u vragen om een tegemoetkoming in de kosten voor een duurzame kachel, zonneboiler of warmtepomp. De energiebespaarlening kunt u dan weer voor andere verduurzamende maatregelen gebruiken.