Energiekosten per maand

Wat zou u denken als wij zeggen dat uw energiekosten per maand goedkoper kunnen? Zou u denken dat het onzin is? Of neemt u de proef op de som met een energiekosten berekening? Als u niets doet, dan veranderd er ook niets. En als u besluit te starten met energie vergelijken dan kunt u er alleen maar beter van worden. Energie vergelijken is namelijk vrijblijvend. U zit anoniem achter uw computer en mag er de tijd voor nemen. U bent niet verplicht om over te stappen.

Energiekosten per maand zijn niet voor iedereen gelijk

De energiekosten per maand zijn natuurlijk per huishouden verschillend. Een simpele schatting kan gemaakt worden. Maar stap niet over op basis van een schatting. Van belang is om naar de samenstelling van uw huishouden te kijken. Een groot gezin met vier kinderen levert al een hoger verbruik op. Wat ook een hoger verbruik oplevert is als uw woning slecht geïsoleerd blijkt te zijn. U zult dan flink moeten stoken om het maar warm te krijgen.

Uw energiekosten opnieuw berekenen?

Kijken we puur even naar het verbruik? Laten we dan een verbruik nemen van 2400 kWh en 1150 m3. In 2019 betaalt u dan per jaar circa €1470. Het maandelijkse voorschotbedrag komt dan op €122,50. Een energieleverancier neemt altijd de historische gegevens over. Zij kunnen dit raadplegen in het C-AR/aansluitingenregister. Zij mogen dit alleen met uw toestemming doen, en dus niet lukraak van alle huishoudens gegevens opvragen. Als er een overstap blijkt dan mogen ze uw gegevens opvragen.

In het verleden waren een aantal energieleveranciers zo vrij om deze gegevens te gebruiken voor eigen commerciële doeleinden. Dit mag nu dus niet meer. Wanneer er misbruik wordt vermoed dan wordt de energieleverancier gewaarschuwd en zonodig beboet. De energieleverancier vraagt ze nu alleen maar op wanneer u gaat overstappen. Een verhuizing naar een andere energieleverancier wordt in het Aansluitingenregister namelijk geregistreerd.

Energie vergelijken is reuze eenvoudig

Er zijn nog teveel mensen die het opnieuw berekenen van de energiekosten erbij laten. De ouderwetse gedachte leeft nog dat het teveel gedoe is. Maar het overstapproces wordt voor hen geregeld. Het enige wat ze hoeven te doen is het verbruik en de rest van de gegevens invullen. Als men dan klikt op aanvragen dan wordt de rest verzorgd. En een bijkomend voordeel is dat u alle tijd mag nemen. Dus besluit u het vandaag niet? Dan kan het morgen of op welk tijdstip dan ook.

Elk jaar overstappen energie en flinke kortingen

De groep consumenten die wel jaarlijks wisselt van energieleverancier begint daar al tijdig mee. Dat wil zeggen een paar weken voordat het energiecontract afloopt. Ze kijken goed rond op internet en vergelijken de prijzen met elkaar. Zodra de goedkoopste energieleverancier gevonden is dan maken ze snel hun keuze. De grootste reden om over te stappen is natuurlijk een goedkopere energieleverancier. Er wordt een korting gegeven. Bijvoorbeeld een geldbedrag dat aan het eind van het jaar wordt gestort. Of de korting wordt al voor u verrekend met uw voorschotbedrag. Deze zal dan lager worden dan u gewend bent.

Overstappen energie is dus verstandig. Neem uw gegevens bij de hand en start eens met een prijsvergelijking. Vind u dan een goedkoper energiecontract? Dan beslist u zelf wie de nieuwe energieleverancier wordt. Het gemiddelde bedrag dat ermee bespaard wordt is ongeveer €350 per jaar.