Energielabel

Het energielabel voor uw woning geef inzicht over de energiezuinigheid. Daarmee wordt dan gekeken wat in uw huis goed geïsoleerd is bijvoorbeeld. Maar ook geeft het inzicht over de rest van de woning. Als u bijvoorbeeld een warmtepomp heeft geïnstalleerd dan is uw woning duurzaam op het gebied van verwarming. Tegenwoordig moet men zijn energielabel op orde hebben bij verkoop of verhuur.

Energielabel laat nieuwe kopers energiezuinigheid van woning zien

De eventuele kopers of huurders kunnen zo bekijken hoe energiezuinig de woning is. In 2015 heeft de Rijksoverheid aan vijf miljoen eigenaren het verzoek verstuurd om het label in orde te maken. Dit moet de eigenaren dan ook stimuleren om de woning aan te pakken op punten waar het onzuinig is. De gedachte erachter is dat een nieuwe koper zo kan bekijken wat er aan de woning is gedaan of juist niet. Het draagt bij aan een zuinig milieu. De verwarming is dan energiezuinig gemaakt, de kozijnen zijn voorzien van dubbel glas.

Boete dreigt als u het label niet in orde heeft

Is het energielabel rood, oranje of geel? Dan is de woning niet zo zuinig. De groene varianten zoals A,B of C geeft aan dat de woning zuinig is. Het is dan ook verplicht om het energielabel te registreren. Als u geen energielabel heeft bij verkoop dan kunt u een boete krijgen van €405 euro maximaal. In het kadaster wordt dan aangegeven wat de staat van een woning is.

Kantoorpanden moeten energielabel C voeren vanaf 2023

Het blijkt zelfs dat in 2023 kantoorpanden die een energielabel D of E hebben niet eens meer dienst mogen doen als kantoor. Energielabel C moet dan het minimum zijn. De overheid probeert op die manier bedrijven aan te sporen hun panden te verduurzamen. Ook particulieren hebben soms moeite met de opgelegde maatregel, temeer omdat het hun verplicht wordt. Maar dankzij initiatieven zoals de energiebespaarlening, en de subsidie vanuit de SDE+ kan men veel voor elkaar krijgen.

Desondanks kost het de burger gewoon geld, en het verduurzamen van de woning is een prijzige bedoening. De aanvraag kunt u doen op deze website. Inloggen met uw DigiD en u vult uw gegevens in. Eventuele foto’s kunt u toevoegen. Een ervaren en erkend deskundige kan gekozen worden die uw bewijs controleert. Als alles goed is ingevuld dan kunt u de gegevens versturen. Daarna ontvangt u automatisch de benodigde gegevens.