Energiemarkt

Onze energiemarkt bestaat uit twee gedeelten. Te weten de groothandelsmarkt en de retailmarkt. Op de groothandelsmarkt wordt energie en gas ingekocht en verkocht. De retailmarkt daar maken wij gebruik van. Want op deze markt verkopen de energieleveranciers ons energie en gas. Onze energiemarkt is ook verbonden met de andere energiemarkten in Europa.

Huidige energiemarkt bevordert concurrentiestrijd

Op die manier kunnen energieleveranciers concurreren met elkaar, maar is er ook altijd energie en gas voorradig. Stel wij hebben minder aanbod? Dan kunnen energieleveranciers buiten de grenzen energie en gas inkopen. Zo kunnen zij altijd aan de vraag blijven voldoen. Dit houdt dus ook in dat de energie en gasprijzen betaalbaar blijven. Het koppelen van de nationale en internationale energiemarkten zorgt voor eerlijke handel.

Energieliberalisering zorgt voor vrije energiemarkt

Onze energiemarkt is vrijgegeven in 2004. Voor die tijd was deze gereguleerd. Dat betekende dat we een vaste energieleverancier hadden. Ook lagen de prijzen vast. Een energieleverancier stelde die vast en wij betaalden netjes de energienota. Na de liberalisering konden we vrij kiezen. Dus na jaren bij dezelfde energieleverancier gezeten te hebben konden we zo opstappen. Nou ja als het energiecontract verlopen was. En dat is nu nog steeds zo. De energiemarkt bevordert deze concurrentie ook. Er is veel veranderd sindsdien en de markt blijft veranderen. Vooral met het oog op de transitie naar duurzame energie.

Duurzame energietransitie

De rol van de energieleveranciers op de markt zal gaan veranderen. Straks komen er steeds meer huishoudens bij die zelf energie opwekken. Dus dan zullen de rollen deels omgedraaid worden. Nu is dat ook al zo. Zonnepanelen eigenaren die energie overhouden leveren dit terug. En daarvoor krijgen zij een teruglever vergoeding.

Profiteer van extra voordeel tijdens het vergelijken

Profiteer dus van de voordelen die de energiemarkt ons biedt. Vergelijk alle aanbieders en stap over naar de goedkoopste energieleverancier. Vrij zijn in uw keuze en besparen op uw energiekosten. Neem uw gegevens erbij en start een energievergelijking.