Energieprijzen

Wordt u een beetje zenuwachtig van de energieprijzen? Dat hoeft helemaal niet. We lezen allemaal dat de energierekening duurder wordt. Dat klopt, maar in paniek raken heeft geen zin. De enige troost is dat we met zijn allen meer gaan betalen aan de energierekening. Dus u bent niet de enige. Ook valt er genoeg aan te doen. Als u goed op uw energiekosten blijft letten dan houdt u ze in de hand. De energierekening wordt duurder omdat de energiebelasting steeds verhoogd wordt.

Pas uw gewoonten aan en bespaar energie

Maar de hoogte van de energiebelasting hangt ook af van uw eigen gedrag. Want als u veel energie verbruikt betaalt u ook meer aan energiebelasting. Dus dat houdt simpelweg gewoon in dat u uw gedrag moet aanpassen. Energie komt uit het stopcontact en het is een luxe. Wel een luxe waar we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. Maar u kunt wel de stekker uit uw stopcontact halen als u klaar bent met energie verbruiken. Het enige apparaat in huis dat vierentwintig uur per dag energie nodig heeft is uw koelkast/vriezer. Ok die stekker laten we er dus in zitten.

Stekker in het stopcontact laten kost extra energie

Maar als u een was moet draaien en het wasprogramma is klaar trek daar dan als eerste de stekker eruit. En wacht ook totdat u uw wastrommel helemaal gevuld heeft. Zo hoeft u niet steeds kleine wasjes te draaien. Want deze kosten u juist meer energie. De tegenwoordige wasmachines hebben wastrommels van 8 kilo of meer. Daar kunt u wel twee volle wasmanden in kwijt. Als u vanaf nu elke keer de stekkers van alle machines in huis eruit haalt dan bespaart u energie. Rekenen we dat om in euro’s? Dan scheelt het onnodige energieverbruik wat ook sluipverbruik wordt genoemd u gauw €150 per jaar.

Energieprijzen goedkoper dan gasprijzen

De energieprijzen zelf dus de kale energieprijzen zijn redelijk goedkoop. De extra heffingen erop maken het duurder. Maar de energiebelasting op energie is juist verlaagd, en helaas de energiebelasting op gas weer verhoogd. Eigenlijk worden we op de vingers getikt als we teveel gas verbruiken. Gas gebruiken is in 2018 en de komende jaren een dure aangelegenheid. De energieprijzen kosten ons per kilowattuur ongeveer 21 eurocent. En gas is drie keer zo duur. Dan snapt u zelf wel dat energie en gas besparen alleen maar een goede zaak is.

Vergelijk alle energieprijzen in de energievergelijker en bespaar direct

De energieprijzen zijn niet gelijk. Dus u kunt er van profiteren. Wat betaalt u nu per kilowattuur? Leg dit tarief naast de nieuwe prijzen in de energievergelijker. We laten de jaarlijkse kosten zien. Dus vermenigvuldig uw voorschotbedrag maal twaalf maanden. Daaruit komen uw huidige jaarkosten. Dan zult u opmerken dat het verschil wel een paar honderd euro blijkt te zijn. Het is aan u om hier iets mee te doen. Het enige wat wij doen is het in kaart brengen.