Energieverbruik

De broekriem aansnoeren betekent dat er bezuinigd moet worden. Als dat ook het geval blijkt met uw energiekosten dan moet u uw energieverbruik verlagen. Vervelend maar een les voor het komende jaar. Waar bent u te makkelijk geweest in uw verbruik? Of heeft u gezinsuitbreiding gehad? Er kunnen veel redenen zijn voor een te hoog energieverbruik. In eerste instantie kunt u dan kijken naar het verbruik in gas. Daar betaalt u het meest voor namelijk.

Energieverbruik moet verlaagd worden

Het energieverbruik moet structureel verlaagd worden. Twee maandjes bezuinigen en dan weer in oude gewoonten vervallen helpt niet. Nee u moet echt gaan bezuinigen. Controleer uw elektrische apparaten eens. Wie weet zit daar eentje tussen die uw energieverbruik enorm verhoogd. Of misschien heeft u een waterbed aangeschaft dan kan het verbruik ook toenemen. De grootste energieslurpers zijn de grote apparaten. Een mooi voorbeeld is de wasdroger en dan vooral eentje die al meer dan tien jaar oud is. Want een wasdroger verbruikt best wel veel energie.

Elektrische boiler neemt enorm veel energie

Heeft u een handige elektrische boiler die uw water instant verwarmd? Deze kan ook de oorzaak zijn van uw te hoge verbruik. We beseffen vaak niet hoeveel energie er wordt verbruikt in huis. De gemiddelde elektrische boiler verbruikt ongeveer 1800 tot 1900 kilowattuur aan energie per jaar. Dat is het verbruik van een alleenstaand persoon per jaar. Dan valt uw waterbed reuze mee met 750 kWh aan energie per jaar. Desondanks nog altijd zo’n €150 aan energie.

Prachtig die tropische vissen maar uw energiekosten stijgen

Dierenliefhebbers die een tropisch aquarium hebben met de prachtigste vissen betalen ook zo’n €180 per jaar aan energie. Heeft u in de vijver ook nog prachtige vissen rondzwemmen? En is de vijver voorzien van een handige pomp? Reken dan bij een zware variant ook nog eens €350 per jaar extra bij. We zeggen hiermee niet dat het aquarium het huis uit moet en de vijver leeggehaald moet worden. Maar probeer dan elders in en om huis zoveel mogelijk te besparen.

Vervangen voor een zuinig apparaat

De grote apparaten nemen dus het meeste aan energie. Stel één of meerdere apparaten zijn aan vervanging toe, koop dan een zuinige variant terug. Daarmee verlaagt u uw energiekosten aanzienlijk. Het is even een investering maar het verdient zich uiteindelijk terug. Bent u voornemens om een nieuw bed aan te schaffen? Zoals we hierboven beschreven is een waterbed een energieslurper. Er zijn voldoende goede stevige bedden te koop. En als het u om de temperatuur gaat? Wist u dat er toppers te koop zijn die de temperatuur van uw lichaam regelen?

Verwarmen? Doe het verstandig

De temperatuur in huis is ook een punt. Want we verwarmen onze woningen met aardgas. Lekker warm en comfortabel maar gas is duur. Daar hoeven we geen doekjes om te winden. Door ook uw thermostaat structureel lager te zetten behaalt u winst. Draai daarnaast de radiatoren uit in de overige kamers. Dit kan al €150 per jaar schelen. Een kortere douchebeurt scheelt duizenden liters water per jaar en kubieke meters aan gas.

Uw energieverbruik invullen in onze energievergelijker levert ook mooie kortingen op. Want met dat verbruik kunt u weer zoeken naar goedkopere energie aanbiedingen. En als u ruim van tevoren bent gestart met bezuinigen zult u twee vliegen in één klap slaan.