Een faillissement energieleverancier is vervelend voor de energieleverancier zelf, maar u als klant heeft er weinig last van. Want zodra het faillissement kenbaar is gemaakt dan neemt een noodleverancier alles over. Uw energie en gas blijft dus gewoon doorgaan. De noodleverancier zal de levering tijdelijk overnemen. U kunt ervoor kiezen om te blijven bij deze leverancier, of u stapt over.
Faillissement energieleverancier? Overstappen mag
U mag ook direct nadat u op de hoogte bent gebracht van het faillissement een nieuwe energieleverancier zoeken. Faillissementen komen nu eenmaal voor en het kan uw energieleverancier ook overkomen. In 2015 heeft de ACM de regelgeving omtrent een faillissement van een energieleverancier en/of producent veranderd. Deze verandering kwam omdat grootverbruikers van energie en gas afgesloten konden worden in geval van faillissement.
Regelgeving aangepast door de ACM
De oude regelgeving zorgde er dan wel voor dat kleinverbruikers energie en gas geleverd bleven krijgen, maar ze konden niet overstappen. Dat is nu anders men kan gewoon wisselen van energieleverancier. In het verleden zijn een aantal energieleveranciers ten onder gegaan. Tegenwoordig komt dat niet meer zo vaak voor. Hoe dan ook, u bent in geval van faillissement vrij om over te stappen.
Altijd keuze in energieleveranciers
In de huidige energiemarkt zijn er bijna 50 aanbieders. Dus er is altijd keuze in energieleveranciers. Als kleinverbruiker energie geniet u de consumentenbescherming. Wilt u graag overstappen? Dan hoeft u alleen uw gegevens in de energievergelijker in te vullen. Het overstapmoment zal dan zo spoedig mogelijk zijn. Is uw energieleverancier niet failliet gegaan maar wilt u toch overstappen? Kan ook natuurlijk, het overstap proces neemt enkele weken in beslag. Uw nieuwe aanbieder zal u laten weten op welke datum zij de levering overnemen.
Spoedaanvraag energie?
Heeft u snel een energieleverancier nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag energie doen. Als u in betalingsmoeilijkheden verkeert en een geschil heeft met de oude leverancier, dan moet u een borg betalen. Bent u verhuisd en bent u vergeten een nieuwe energieleverancier te zoeken? Dan kunt u binnen 24 uur al energie en gas geleverd krijgen. De borg die een energieleverancier vraagt is niet mis (gemiddeld €800). Dus in geval van betalingsmoeilijkheden vraag een betalingsregeling met de oude leverancier aan.
Dus als u geen betalingsachterstand heeft maar wel snel een nieuwe energieleverancier nodig heeft geef dat dan aan bij de nieuwe energieleverancier. Zij kunnen dan uit coulance uw energielevering sneller starten. Daarom is het in beide gevallen verstandig contact te zoeken met de energieleverancier. Want iedere energieleverancier hanteert weer andere regels.