Gedragscode Consument en Energieleverancier

Om de betrouwbaarheid op de energiemarkt te vergroten is er een gedragscode opgesteld. De energieleverancier moet de daarbij geldende regels volgen. De energiesector heeft regels nodig op de markt van werving en klanten. Daarom is de Gedragscode Consument en Energieleverancier tot stand gekomen.

Onjuiste werving bij consumenten

Uiteraard komt het nog steeds wel voor dat consumenten op een onjuiste manier worden geworven voor energiecontracten. Meestal komt dit voor bij deur aan deur verkoop. De consument wordt vaak overrompeld en laat zich een te duur energiecontract aansmeren. Energieleveranciers die zich daarvan distantiëren leven de Gedragscode dan ook na.

Gedragscode Consument en Energieleverancier sinds 2006

De Gedragscode kwam in 2006 tot stand maar is meerdere malen aangepast. Protocollen worden nageleefd zodat er minder misverstanden kunnen ontstaan. Stapt men over? Dan dienen zij na overstap een bevestigingsmail te ontvangen. Hierin staat het product beschreven waarvoor gekozen is. Ook het soort contract en andere afspraken staan hierin vermeldt.

Toen de energiemarkt net vrijgegeven was kwamen er in rap tempo ook nieuwe aanbieders bij. In de jaren 2004 tot aan 2010 waren er veel deur aan deur verkopers actief. Zij verkochten dan energiecontracten aan de deur. Achteraf kwamen er vaak klachten binnen van consumenten. Zij vonden dat ze onjuist behandeld waren. Toen werd de roep om een geschikte gedragscode ook steeds sterker.

Altijd het recht om te annuleren

Tegenwoordig zien we deur aan deur verkoop niet meer zoveel. En ook al gaat u een energiecontract aan bij uw voordeur. U heeft altijd 14 dagen de tijd om deze weer te annuleren. De 14 dagen gaan in op het moment dat u het contract ontvangen en getekend heeft.

Voorkom dat u hoeft te tekenen. Denk er over na en controleer desnoods op internet of de aanbieding scherp is. Het is zelfs zo dat wanneer de verkoper u niet heef gemeld wat uw rechten zijn,  dat u de overeenkomst kunt opzeggen. Dan kunt u zelfs binnen 12 maanden nog annuleren.