Gemiddeld gasverbruik per huishouden

Wilt u graag weten wat het gemiddeld gasverbruik per huishouden bedraagt? Lees dan even verder. Het gemiddelde verbruik hangt natuurlijk af van een aantal factoren. Niet elk gezin van vier personen verbruikt namelijk hetzelfde. Gewoonten spelen mee, maar ook de grootte van de woning en de mate van isolatie. Gemiddelde verbruik per huishouden is een factor waarmee u rekening kunt houden tijdens het vergelijken. Maar uw exacte gasverbruik is wat de doorslag geeft. Misschien is uw verbruik wel lager dan het gemiddelde. Dat kan komen omdat u erg zelfbewust bent en dus oppast met teveel gas verbruiken.

Gemiddeld gasverbruik per type woning

Of uw woning is zo goed geïsoleerd dat u de verwarming niet hoog hoeft te zetten. Kortom meerdere factoren beïnvloeden het gasverbruik. Maar om een beeld te vormen van wat de gemiddelde Nederlander verbruikt.

  • Appartement daar verbruikt u 900 kubieke meter aardgas
  • Tussenwoning daar verbruikt u 1400 kubieke meter aardgas
  • Hoekwoning daar verbruikt u 1600 kubieke meter aardgas
  • Vrijstaande woning daar verbruikt u 2200 kubieke meter aardgas

Maar let wel op dit zijn gemiddelden, dus u kunt daar niet een vergelijking op baseren. Zoals we hierboven beschreven hangt het van meerdere factoren af. Als de vrijstaande woning bijvoorbeeld slecht geïsoleerd is dan zult u waarschijnlijk meer verbruiken. En de grootte van het huishouden telt ook mee. U kunt de gemiddelden aanhouden als u bijvoorbeeld voor het eerst in een vrijstaande woning gaat wonen. De uiteindelijke jaarafrekening zal laten zien hoeveel het exacte gasverbruik blijkt te zijn.

Vergelijk met precieze aantallen en niet op basis van een schatting

Afgaan op gemiddelden is handig als u iets wilt weten, maar op basis daarvan uw vergelijking invullen is niet handig. Want de kans bestaat dat u dan moet bijbetalen. Wat het meest bijdraagt aan uw gasverbruik is uw verwarming. Hoe groter de woning hoe meer gas u verbruikt. En stel we krijgen te maken met een strenge winter dan kan uw gasverbruik wel eens flink oplopen. Probeer dus uw gewoonten te beteugelen. Vind u het nodig om elk vertrek in huis te verwarmen? Stel uw thermostaat ook in, zodat deze op gezette tijden aan en uitgaat. Verwarmt u niet elk vertrek in huis dan gaat uw gasverbruik ook omlaag.

Gemiddeld gasverbruik per huishouden

De grootte van uw gezin kent ook gemiddelden. Zo zal een alleenstaande maar 1800 kWh en 1000 kubieke meter gas verbruiken. Bestaat uw huishouden uit uw partner en een kind? Dan loopt het al op naar 3500 kWh en 1500 kubieke meter gas. En een gezin met twee kinderen verbruikt al gauw 4000 kWh en 1600 kubieke meter gas. Het is een gemiddelde en een schatting maar zo heeft u er een beeld bij. De beste manier om er echt achter te komen wat uw verbruik is, is het raadplegen van uw jaarafrekening. Met deze informatie kunt u een nieuwe energievergelijking maken.