Kernenergie

Energie kan met verschillende bronnen opgewekt worden. Water, zon, wind, biomassa maar ook met kernreacties. Hoe gaat dat in zijn werk? Een kerncentrale kan met atoomkernen door middel van stoom en een turbine elektriciteit opwekken. En daarvoor is ook weer uranium nodig. Uranium zal eerst zodanig moeten worden bewerkt voordat het gebruikt kan worden. Er is heel veel kritiek op het gebruik van kernenergie. Want het afval wat daarbij vrijkomt is gevaarlijk. Het is namelijk radioactief. 

Kernenergie brengt gevaarlijk afval voort

Als het afval ergens opgeslagen wordt dan is men er nog lang niet. Want dit radioactieve afval zal in dit leven altijd radioactief blijven. Het heeft namelijk 240.000 jaar nodig om compleet te verdwijnen. Waarom kernenergie ook gevaarlijk is, is omdat het kan worden gebruikt voor wapens. En dan de kernwapens zoals ze die in oorlogen inzetten. Daarom wordt Noord-Korea ook goed in de gaten gehouden omdat zij kernwapens bezitten. Dit land is al jaren bezig met de ontwikkeling van kernwapens, om ze misschien ooit in te zetten in een oorlog.

Defecte kerncentrale Tihange

Wat kernenergie betreft er wordt gezegd dat deze manier van opwekking minder schadelijk is. Dus eigenlijk schoner. Maar de gevolgen van kernenergie zijn immens gevaarlijk voor mens en milieu. België kampte met defecte kernreactoren in Tihange. Deze moesten uiteindelijk worden stilgelegd. Ook Nederland bezat twee kerncentrales, één in Dodewaard en in Borssele. De centrale in Dodewaard is al dicht sinds 1997. Maar de centrale in Borssele is nog actief. Wel minder dan de voorgaande jaren.

De kerncentrale te Borssele staat op de planning voor ontmanteling in 2033. De eigenaren van de kerncentrale storten daarom elk jaar geld in een pot voor de opkomende ontmantelingskosten. De centrale in Borssele heeft zelfs 15% CO2 vrije stroom opgewekt in 2017. In Nederland hadden wij Atoomstroom die kernenergie leverde, zij zijn gestopt in 2016.

Groene energie dat uit pure bronnen komt is het beste

Wij kunnen beter gaan voor groene energie, hierbij komen geen schadelijke stoffen vrij. Daarom zetten wij in de vergelijker uiteen wie groene energie levert. Wilt u weten welke energieleveranciers echt groen zijn? Vink dit dan aan in de vergelijker en u ziet het binnen één minuut.