Wanneer ziet de energieleverancier u als kleinverbruiker elektriciteit? Dat is wanneer uw elektrische aansluiting maximaal 3 x 80 Ampère is. Het gaat dus om de grootte van uw aansluiting. De meterkast is de gewezen plek om dit uit te vinden. Ook staan deze gegevens op uw energierekening genoteerd. Als u het niet helemaal begrijpt dan kan uw netbeheerder het ook vertellen.
Een kleinere elektriciteitsaansluiting voor kleinverbruiker elektriciteit
Zij registreren namelijk de elektriciteitsaansluitingen. Zij kunnen dus precies zien welke aansluiting op uw adres aanwezig is. Blijkt het dat uw aansluiting toch groter is dan de 3 x 80 Ampère? Dan zien de energieleverancier en netbeheerder u als grootverbruiker elektriciteit. De verschillen in de aansluitingen zijn er dus om grootverbruikers en kleinverbruikers aan te geven.
Bescherming kleinverbruikers van de Elektriciteitswet
Het is bij een kleinverbruiker elektriciteit ook zo dat zij beschermd worden door de Elektriciteitswet. Iedere energieleverancier die besluit te gaan leveren aan kleinverbruikers moeten een leveringsvergunning hebben. Bij grootverbruikers elektriciteit ligt dit anders. We mogen dus stellen dat kleinverbruikers meestal particuliere klanten betreffen. Soms kunnen ook klein zakelijke klanten kleinverbruikers zijn.
Verschillen particuliere en zakelijke klanten
Een andere bescherming die de Elektriciteitswet biedt aan kleinverbruikers is de overstapboete. Daar is een energieleverancier gehouden aan maximum tarieven. Een grootverbruiker moet daarentegen een veel hogere boete betalen bij overstap. Dit geldt in beide gevallen uiteraard als het energiecontract voortijdig opengebroken worden. In andere gevallen is overstappen dus gewoon gratis.
Zoek eens uit hoeveel profijt een andere energieleverancier biedt
Bent u een particulier met een gemiddeld verbruik? Dan valt u onder het kleinverbruikers gedeelte. Zoek eens uit wat andere energieleveranciers u te bieden hebben. U zult aangenaam verrast zijn als u ziet dat u tot €450 per jaar kunt besparen.