Heeft u te maken met een woning die leeg staat? Dan komt u in aanmerking voor het leegstandstarief. U betaalt dan alleen de vaste kosten aan de energieleverancier. U hoeft geen kosten voor de levering te betalen want u verbruikt immers niets. Niet alle energieleveranciers bieden het leegstandstarief aan. Wanneer er geen energie en gas wordt verbruikt ziet men dat ook aan de eindafrekening. Maar dit zal pas aan het einde van het jaar zichtbaar zijn.
Vraag ruim van tevoren het leegstandstarief aan
Als u niet kunt kiezen voor een leegstandstarief wacht dan tot uw energiecontract verloopt. Dan kunt u als het energiecontract verlopen is u aanmelden bij een energieleverancier die wel een leegstandstarief aanbiedt. Maar de meeste aanbieders bieden deze mogelijkheid wel. Geef wel tijdig aan uw energieleverancier en de netbeheerder door dat de woning niet meer bewoond is. Zij kunnen daarop maatregelen treffen. Doet u dit niet op tijd, dan zet de energieleverancier de gehele levering stop.
Wat zijn de kosten?
Over het algemeen wordt er voor het leegstandstarief €35 per maand gevraagd. Maar dit bedrag kan afwijken bij een andere energieleverancier. Vind u dat de kosten die u in rekening worden gebracht te hoog zijn? Zoek dan contact met uw energieleverancier en kaart dit aan. Zodra uw woning weer opnieuw bewoond wordt dan zal de nieuwe bewoner een nieuw energiecontract sluiten.
Toch betalen terwijl er niets verbruikt wordt?
Als u de woning niet meer bewoond dan zou u redelijkerwijs denken: waarom moet ik toch betalen? Dat is logisch want u verbruikt geen energie en gas meer. Maar er worden ook vaste kosten gemaakt en daarvoor moet u betalen. Zolang u de eigenaar/huurder van de woning bent bent u verplicht te betalen voor de vaste kosten. Zodra uw woning is verhuurd of verkocht kunt u zich weer afmelden voor het tarief. Zorg er dus altijd voor dat u dit meldt, want afsluitkosten zijn duurder.