Leveringskosten

Wilt u graag uw leveringskosten eens vergelijken? OverstappenEnergie.nl biedt u deze kans. Uw verbruik heeft invloed op de leveringskosten. Het is heel simpel, als u veel verbruikt betaalt u ook meer aan deze kosten. Uw energiebedrijf brengt u daarvoor kosten in rekening. Deze kosten betaalt u eigenlijk al van tevoren. Uw verbruik van het vorige jaar wordt daarbij aangehouden. Als u minder heeft gebruikt dan krijgt u weer geld terug. Bij een hoger verbruik dan aangenomen werd moet u bijbetalen.

U betaalt niet enkel voor uw leveringskosten

Maar uw energierekening bestaat natuurlijk niet alleen uit de leveringskosten. Dat zou mooi zijn, maar we betalen ook andere kosten. Vastrecht moet u maandelijks betalen dit bedrag is vooraf al vastgesteld en veranderd niet. Wel is het zo dat het vastrecht niet bij ieder energiebedrijf hetzelfde kost. Daar zijn verschillen in. Spreekt u een vast tarief af met uw energiebedrijf? Dan zal er gedurende de looptijd niets veranderen in de tarieven. Heeft u gekozen voor een variabel tarief dat stijgen kan of dalen kan? Dan kan uw voorschotbedrag veranderen in de loop van het jaar.

En we betalen ook kosten voor het netbeheer, en de belastingdienst krijgt zijn deel. Daar komen dan ook de overheidsheffingen bij zoals de Opslag Duurzame Energie en de energiebelasting. Uw energierekening bestaat dus uit meerdere kosten. Er gaat een heel proces aan vooraf voordat de levering naar uw huis plaatsvinden kan. Daarom moet u deze kosten ook afdragen. En omdat we zoveel mogelijk moeten besparen en bijdragen aan het klimaatverdrag is er ook geld nodig voor duurzame energie. Daarvoor is dus de Opslag Duurzame Energie bedoeld. Het is eigenlijk best wel ingewikkeld he? Maar gelukkig dragen wij één bedrag af, en het energiebedrijf doet de rest voor ons.

Een vast tarief of variabel tarief kiezen?

Omdat de meesten toch wel kiezen voor een vast tarief zal er voor deze huishoudens niets veranderen. Kiest men toch voor een variabel tarief? En de tarieven gaan stijgen? Dan stijgt uw voorschotbedrag dus ook. Als u een oplettende consument bent die zoveel mogelijk bezuinigd dan nog kan het zijn dat u de leveringskosten te hoog vind. In dat geval bestaat er altijd de mogelijkheid om opnieuw te starten met energie vergelijken. Behoort u tot de grote groep die elk jaar overstapt? Dan zal tijdig overstappen altijd gratis zijn.

Probeer elk jaar over te stappen nadat uw contract voorbij is

We raden u dan ook af om te kiezen voor een tarief dat bijvoorbeeld drie jaar vastgezet wordt. Want als u in de tussentijd een goedkoper tarief vindt, kunt u niet overstappen. U zult dan geduldig uw energiecontract uit moeten zingen. Anders komen er wel kosten bij kijken. Want het voortijdig opbreken van uw energiecontract kost geld. Dit is minimaal €50 per product. Dus let hierbij altijd goed op voordat u overgaat tot een definitieve keuze.