Meetgegevens

De meetgegevens zijn hetzelfde als uw meterstanden. Deze gegevens worden gebruikt om uw verbruik in kaart te brengen. De meters in de meterkast registreren dus uw verbruik. Heeft u een ouderwetse meter dan geeft u de meetgegevens zelf door. Maar met een slimme meter hoeft dit niet meer. Dan leest de energieleverancier op afstand de gegevens. Aan de hand van uw meetgegevens zal dan ook de jaarafrekening worden opgesteld.

Meetgegevens zijn afhankelijk van uw verbruik

De gegevens van uw energiemeter en gasmeter worden ook vergeleken met het vorige jaar. Als beide verbruiken naast elkaar worden gelegd dan wordt het verschil als uw huidige verbruik gezien. U betaalt altijd uw energie en gaskosten vooraf. Deze kosten worden elk jaar opnieuw berekend. Daarvoor wordt gekeken naar het jaar ervoor. Op basis daarvan wordt uw voorschotbedrag uitgerekend. Heeft u iets teveel verbruikt ten opzichte van het voorgaande jaar? Dan moet u deze kosten nog voldoen aan de energieleverancier.

Online doorgeven is tegenwoordig normaal

Meestal worden de meetgegevens online doorgegeven. Tegenwoordig kan het ook al via een app, en in sommige gevallen nog op de oude manier. Dat is de antwoordkaart die u dan per post ontvangt. Wanneer er zich een slimme meter bevind in uw meterkast dan hoeft u helemaal niets meer te doen. U ontvangt dan vanzelf uw jaarafrekening met de benodigde gegevens. Daarin wordt ook het te betalen of te ontvangen bedrag vermeldt.

Verbruik terugbrengen naar normale waarden

Als u verwacht dat u meer heeft verbruikt probeer dan vanaf nu uw verbruik te temperen. Want meer verbruiken is simpelweg meer betalen. Het kan voorkomen dat u een bepaalde periode nu eenmaal meer gas en/of energie moest verbruiken. Dit geeft natuurlijk niets, maar als u dit verbruik weer terug weet te dringen dan bespaart u. Besparen kan natuurlijk ook met energie vergelijken. Elk jaar een vergelijking opmaken leert dat u honderden euro’s kunt besparen.