Nul op de Meter

Nederland zet zich in op het verduurzamen. En daar horen ook onze woningen bij. Daarom is er de Nul op de Meter woning ontwikkeld. Deze woning wekt zijn eigen energie en warmte op waardoor de energierekening op 0 komt te staan. De woning heeft allerlei energiebesparende elementen waardoor er ook zo min mogelijk wordt verbruikt.

Nul op de Meter woning is erg zuinig en goed geïsoleerd

Zo kunnen zonnepanelen op het dak de woning van energie voorzien. Een warmtepomp regelt de verwarming en warm water. Ook een zonneboiler kan het water in de woning verwarmen. Woningbouwverenigingen en verhuurders kunnen hun huurwoningen laten ombouwen tot NOM woningen. Zij kunnen dan een deel van de investering terug krijgen vanuit de overheid. In 2020 moeten de woningen minstens een energielabel B hebben en het liefst een A label. Of alle woningen daadwerkelijk energiezuiniger zijn in 2020 is nog maar de vraag.

Veel geld nodig voor renovatie

Er moet namelijk ontzettend veel geïnvesteerd worden om de woningen te verduurzamen. Veel huurwoningen zijn al gerenoveerd en energiezuiniger. Een nul op de meter woning vergt werk. Maar als de woning eenmaal omgebouwd is tot een NOM woning dan ziet men dit aan de energierekening. De woningen zijn goed geïsoleerd waardoor men ook niet veel meer hoeft te stoken. In 2050 moeten alle woningen in Nederland CO2 neutraal zijn. Dat duurt dus nog wel even en biedt verhuurders en woningeigenaren meer tijd.

Subsidies geven financiële impuls

Daarom biedt de overheid ook verschillende subsidie’s aan om de woning te verduurzamen. Zonder een dergelijke subsidie zal een woningeigenaar of verhuurder niet zo snel overgaan tot renovatie. Het gene wat een woning vooral duurzamer maakt is de isolatie. Want verwarmen veroorzaakt CO2 uitstoot. En natuurlijk groene energie dat gemaakt wordt met zonnepanelen. Grijze energie komt dus niet kijken in een NOM woning en aardgas ook niet meer. Er wordt dus voortaan elektrisch gekookt. Eigenlijk zou je dan zeggen dat de energiekosten dan hoger worden. Maar een NOM woning voorziet immers in de eigen energiebehoefte.