De Postcoderoos is een regeling die financiële ondersteuning biedt bij een collectief voor zonnepanelen. Hiervoor hoeven de zonnepanelen niet op het eigen dak geplaatst te worden. Buren kunnen bijvoorbeeld samen zonnestroom produceren. Het zou dus op een ander dak dan het eigen pand of de woning kunnen liggen. De degenen die meedoen aan de postcoderoos kunnen zo samen een coöperatie opstarten. Bewoners die lid zijn van een Vereniging van Eigenaren doen vaak ook een beroep op de Postcoderoos.
Deelname aan de Postcoderoos
De deelnemers investeren dan gezamenlijk in een set zonnepanelen. De Coöperatie of VvE is dan eigenaar van het betreffende zonnedak. Er worden zogenoemde zon-aandelen ofwel zonparticipaties verkocht. De opbrengst staat gelijk aan wat één zonnepaneel opbrengt. Ook krijgen de deelnemers de betaalde energiebelasting weer terug. Deelnemers hebben recht op teruggave van de energiebelasting voor de duur van 15 jaar.
Regels postcoderoos verruimd
De postcoderoos omvat een gebied met dezelfde postcode waarin de energie wordt opgewekt. Aangrenzende postcodes kunnen ook meedoen. Dat wil dus ook zeggen dat de opwek installatie zich in dit gebied moet bevinden. Voorheen was het enkel het postcode gebied, en is in 2016 verruimd. Er mag dus een blok/wijk opgeschoven worden. Zo biedt het meer mensen de kans om ook deel te nemen. De opbrengst van de zonnepanelen of installatie wordt geleverd aan een energieleverancier.
Tot welk verbruik kan ik energiebelasting terugvragen?
De coöperatie dient hiervoor wel een energieovereenkomst te sluiten. Van de opbrengst worden ook onderhoudskosten betaald. U kunt meedoen als u lid bent van een VvE of Cooperatie. En u dient een aansluiting te hebben voor kleinverbruikers. Omdat het voor kleinverbruikers geldt, kunt u meedoen met een opbrengst tot 10.000 kWh. U mag dan energiebelasting terugvragen over 10.000 kWh. Het verbruik moet er ook naar zijn. Er mag nooit meer belasting teruggevraagd worden dan men verbruikt heeft thuis.
Meer informatie over de Postcoderoos?
Wilt u meer informatie over de Postcoderoosregeling? Bekijk dan hun website. Hier staan meerdere vraagstukken die beantwoord zijn. Lees u van tevoren goed in voordat u meedoet aan een dergelijke regeling. Er zijn ook andere manieren om duurzame energie op te wekken. Als uw eigen dak geschikt blijkt, kunt u ook overwegen zelf zonnepanelen te plaatsen.