Prijs Aardgas

De prijs aardgas ligt tegenwoordig een stuk hoger dan een aantal jaren terug. Dit is met name te wijten aan de dure heffingen die er bovenop komen. Dat zijn de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie. Tevens betalen we ook meer voor de levering van gas. Goedkoop is het niet bepaald. Maar goed we weten dit nu en kunnen met deze wijsheid iets doen. Voor een kubieke meter aardgas ligt de prijs nu op 73 cent inclusief btw. Hier zijn nog niet de kosten voor de energiebelasting en overige heffingen meegenomen. Maar het schept een beeld van wat het nu kost.

In 2050 moet Nederland zonder gas kunnen

Nederland wil eigenlijk van het gas af, of nou ja ze moeten van het gas af over een aantal jaren. In 2050 zou Nederland energieneutraal moeten zijn. En in dat toekomstbeeld komt geen gas meer voor. In plaats daarvan zullen er nieuwe technieken zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de warmtepomp of waterstof dat misschien door de bestaande leidingen gaat. Groen gas is natuurlijk ook een optie. Voor ons niet iets waar wij ons druk om hoeven te maken. Het enige waar wij ons druk om kunnen maken is de gasrekening.

Hoe kan ik besparen op aardgas?

Want hoe kan deze verlaagd worden? Heel simpel, waar gebruikt u gas voor? Douchen, koken en de cv-installatie. Voor koken hebben we niet zoveel aardgas nodig, maar voor douchen en verwarmen weer wel. Bekijk waar het minder kan. Vraag u zelf eens af, hoe lang douche ik? Neem de tijd eens op. U zult waarschijnlijk schrikken, de meeste mensen douchen al gauw vijftien minuten per keer of zelfs langer. Ze nemen er ruim de tijd voor. Dam dat eens in, en douche korter. Begin eerst eens met de helft, en breng het douchen terug naar zeven minuten. Dat scheelt de helft aan kubieke meters aardgas.

Stook verstandig met de rest van het gezin

Meld dit ook aan de rest van het gezin. Er kan op deze manier honderden kubieke meters aardgas bespaard worden. Loop eens na hoeveel en hoe vaak u verwarmd. Bekijk daarvoor de jaarafrekening. Hoeveel verbruikt u aan gas op jaarbasis? Als u ook op de manier van verwarmen weet te besparen, kan dit op jaarbasis zo’n 300 kubieke meter gas schelen. Dat betekent dus dat u enkel de radiator in de woonkamer gaat gebruiken voortaan. De rest draait u gewoon uit. Dan hoeft hier niet onnodig gas verstookt te worden.

Prijs aardgas vergelijken op OverstappenEnergie.nl

De prijs aardgas kan ook nog even per aanbieder bekeken worden. Grote kans dat meerdere partijen u een veel goedkoper aanbod doen. De tarieven zijn dan iets lager, maar de welkomstkorting moet u overhalen om over te stappen. Deze welkomstkortingen lopen wel op tot €250 bij een eenjarig energiecontract. Dat wilt u natuurlijk wel. Verlaag uw voorschotbedrag ermee en die wordt zelfs lager als u heeft weten te besparen op uw gasverbruik. Dan leert een rekensommetje dat u maar liefst tot €500 per jaar kunt besparen.