Salderingsregeling

De Salderingsregeling is bedoeld voor eigenaren van zonnepanelen. De opgewekte energie die u terug levert mag gesaldeerd worden. Dus wat u zelf nodig heeft aan stroom mag u aftrekken van de opgewekte energie. Het deel aan verbruik dat overblijft moet u nog betalen aan de energieleverancier. Het kan ook zijn dat u voldoende in de energiebehoefte kunt voorzien. In dat geval moet de energieleverancier u nog een terugleververgoeding betalen.

Meldt u aan op energieleveren.nl

Uw energieleverancier maakt een jaarafrekening op waarop de opgewekte energie staat vermeld. Als u zonnepanelen op uw dak heeft geïnstalleerd dan dient u zich te registeren op energieleveren.nl. Voor het salderen moet uw energiemeter wel geschikt zijn overigens. Uw netbeheerder zal u vertellen of de energiemeter geschikt blijkt. Wilt u de overtollige energie opslaan? Dan kan dit met een thuisaccu. Deze zijn vrij prijzig. U betaalt al snel zo’n €4000 voor de Tesla Powerwall.

Huidige salderingsregeling zal duren tot 2021

De Salderingsregeling zal voortduren tot en met 2021. Daarna zal er een subsidievergoeding ervoor in de plaats komen. De terugverdientijd bij zonnepanelen zal rond de zeven jaar blijven. Het voordeel van het hebben van zonnepanelen is dat u geen energiebelasting hoeft af te dragen. Ook de Opslag Duurzame Energie wordt niet betaald bij gebruik van zonnepanelen. Dus het kan een ideale optie zijn om voor zonnepanelen te kiezen.

Wat kost mij een set zonnepanelen?

Een set zonnepanelen kost men ongeveer €4000 en daar zit de installatie al bij in. We spreken dan over acht zonnepanelen die €450 per jaar opbrengen. Hoe meer zonnepanelen men plaatst hoe hoger het voordeel. Als u meer zonnestroom opwekt heeft u minder nodig van de energieleverancier. En daarbij is het zo dat u duurzame energie opwekt. En dat wordt beloond door u geen extra heffingen op te leggen.

Waar andere consumenten zonder zonnepanelen de energiebelasting en ODE moeten betalen hoeft u dit niet. De btw die u heeft betaald over de aanschaf van de zonnepanelen mag teruggevraagd worden van de belastingdienst. Er is geen subsidie mogelijk bij de aanschaf van zonnepanelen. Wel mag u dus de btw over het aankoopbedrag terugvragen.