Slimme meter

Een slimme meter is een nieuwe digitale meter dat energie en gasverbruik op afstand kan inlezen. Huishoudens die gebruik maken van een dubbel tarief kunnen ook prima toe met deze meter. Deze slimme meter zal op den duur alle verouderde traditionele meters gaan vervangen. Alhoewel het accepteren van deze nieuwe digitale meters nog niet verplicht wordt gesteld. Stel men heeft zonnepanelen op het dak dan kan de digitale meter een uitkomst zijn. Maar de oudere meter mits deze kan terugtellen kan ook prima voldoen.

De slimme meter registreert uw verbruik op afstand

De slimme meter voor energie en gas is voorzien van een soort geheugen. In dit geheugen wordt uw verbruik opgeslagen. De meterstanden worden digitaal bijgehouden. Als de energieleverancier of netbeheerder deze data nog heeft dan kunnen ze deze op afstand uitlezen. Voor de toekomst van duurzame energie is de slimme meter bij uitstek geschikt. Het aanbod op onze energiemarkt zal gaan verschuiven. En energieleveranciers springen daar op in met het gebruik van de slimme meter.

Besparen dankzij inzicht in uw energieverbruik

Des te meer duurzame energie erbij komt des te handiger de slimme meter kan zijn. Voorheen gaven we de meterstanden per kaart of via internet door. Dat hoeft met deze type meter niet meer. Mocht u gaan verhuizen dan ook hoeft u deze gegevens ook niet meer door te geven. Natuurlijk moet u de verhuizing op zich wel doorgeven, maar de meterstanden niet. Tevens wordt uw verbruik in realtime weergegeven waardoor u ziet hoe u kunt besparen. Zo kunt u een handige app op uw telefoon zetten die uw verbruik registreert.

De nieuwe meter mag geweigerd worden

Toch vinden nog een groot aantal Nederlanders de komst van de vernieuwde meter niet nodig. Zij willen in eerste instantie niet dat de energieleverancier hun privacy schendt. U mag dan ook de slimme meter weigeren. Ze kunnen deze wel plaatsen maar het inlezen op afstand kan uitgezet worden. Wilt u ook niet dat de slimme meter wordt geplaatst? Geef dit dan door aan de netbeheerder. Zij slaan uw huis dan over als ze de slimme meters in de buurt gaan plaatsen.

Zelf besparen zonder de digitale meter kan ook

De slimme meter kan dus helpen bij het besparen op uw verbruik, maar dit kan ook zonder de meter. Als u uzelf bepaalde gewoonten gaat afleren dan komt u al een eind. Op verwarming kan bespaard worden. Sluit ramen, deuren en gordijnen. Dan zal de warmte langer binnen blijven. Plaats her en der tochtstrips. En probeer daarnaast wel goed te ventileren. Anders krijgt u teveel vocht in huis, en vocht laat zich niet makkelijk verwarmen.