Slimme thermostaat

Het woord slim geeft aan dat het zelflerend is. Zo ook met de slimme thermostaat. De slimme thermostaat kan op afstand bediend worden net als de slimme meter. Vergeet u de verwarming uit te zetten? Dan kunt u dankzij een app op uw telefoon uw thermostaat uitzetten. De thermostaat leert uw gewoonten herkennen. Op die wijze kan het helpen met energie besparen. Maar goed daar heeft u niet persé dit apparaat voor nodig. Er zijn er thermostaten met een sensor die beweging registreert. Als er een tijd geen beweging is geweest dan kan de verwarming uitgaan.

Slimme thermostaat vooral handig bij vaste patronen

Het blijkt in veel gevallen dat een intelligente thermostaat alleen echt helpt als u volgens een vast patroon leeft. Maar de meesten doen dit niet. Als u uw thermostaat op vaste tijden instelt en één van jullie eerder thuis komt of juist later, dan kan het ook averechts werken. Om een tijdschema in te stellen blijkt het apparaat handig. En het op afstand bedienen ook. Maar als u ouderwets zelf de thermostaat aan zet als u thuis komt dat werkt nog beter. Natuurlijk kan het helpen met besparen. Maar dit is niet iets wat u zelf ook niet kunt doen.

Wat kost zoiets?

De Nest is een bekende thermostaat en voor €220 hangt hij thuis aan uw muur. De Netatmo kan van u zijn voor €180 en de Thermosmart voor €230. Zo zijn er nog vele slimme thermostaten te koop. Dus doe eerst goed onderzoek naar deze apparaatjes. De ene heeft meer mogelijkheden dan de andere. Zo is niet elke thermostaat zelflerend. Als het nut heeft dan kan de slimme thermostaat uitkomst bieden. En anders blijft u gewoon op de ouderwetse manier uw thermostaat bedienen.

Stap gewoon over naar een andere energieleverancier dan bespaart u ook!

Als u zou overstappen naar een goedkopere energieleverancier bespaart u al geld. En zelf op uw verbruik letten helpt ook mee. Vaak zit er een flink prijskaartje aan een slimme thermostaat. Degenen die echt slim willen zijn doen dit door zelf het verbruik te verlagen. Natuurlijk is het handig als bepaalde zaken u uit handen worden genomen. Maar we draaien al zolang zelf aan de thermostaat dat het niet eens echt nodig is zo’n slimme thermostaat. Als u vindt dat u eentje nodig heeft schaf hem vooral aan.

Isoleren kunt u ook leren

Maar probeer ondanks een slim apparaat dan ook zelf inzicht te houden in uw verwarmingskosten. Een simpele folie achter uw radiator doet al wonderen. En extra rubberen tochtstrips ook. Een brievenbusborstel houdt de kou ook weg. Het belang moet voorop staan en dat is uw energiekosten verlagen. Kies uit verschillende energiecontracten de meest voordelige. Na een jaar kunt u dan gewoon weer wisselen van energieleverancier.