Een leven zonder stroom en gas kunnen wij ons niet voorstellen. We maken er elke dag gebruik van. Stroom is handig voor uiteenlopende apparaten. Zonder stroom geen tv s’avonds, en zonder stroom ook de telefoon niet opladen. Maar we gebruiken het voor nog veel meer. U weet vast meer op te noemen. De koelkast en de wasmachine zijn ook typische voorbeelden waarom stroom onontbeerlijk is. Het helpt in ieder geval het leven een stuk aangenamer te maken. Maar het kost ons ook geld. En als we niet goed opletten kan het veel geld kosten.
Waar gebruiken we gas voor en waarom is het zo duur?
Gas gebruiken we voor koken, douchen en de verwarming. En daar kan het probleem van een te dure jaarafrekening schuilen. Want als er niet opgelet wordt hoeveel gas er wordt verbruikt dan betalen we een hoge prijs. Dat heeft te maken met de tarieven voor gas. Deze zijn enorm toegenomen. Enerzijds door een dure heffing erop, en omdat gas gebruiken ontmoedigd wordt. Nu zou u denken maar de overheid heeft ooit zelf het gasnetwerk aangelegd voor de huishoudens. Dat is waar, maar begin jaren 60 werd er niet echt nagedacht over het milieu. Nu ruim 70 jaar later zien we wat het met het milieu doet. Het veroorzaakt een hoge CO2 uitstoot.
Aardgas is een natuurlijk product en die voorraad bevindt zich onder de grond. Dat kan in een gasveld in een buitengebied zijn of in de zee. Dat houdt ook in dat het niet voorradig blijft. Het is een oude fossiele grondstof. Ooit aangemaakt uit de resten van dieren en planten die miljoenen jaren geleden vergaan zijn. Ook een belangrijk punt is de wijze waarop gas gewonnen wordt. Er moet geboord worden op de plek waar zich gas bevind. En dat veroorzaakt weer milieu schade. Denk maar aan aardbevingen en grondvervuiling.
Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie
De overheid probeert klimaatschade zoveel mogelijk te beperken. En daar valt het terugschroeven van de gaswinning ook onder. Er is minder gas beschikbaar wat de prijs van gas duurder maakt. Daarbij is er nu een soort van ontmoedigingsbeleid. Letten we niet op ons gasverbruik? Dan moeten we betalen. Daarom is de energiebelasting op gas in het leven geroepen. Overigens betalen we ook energiebelasting over stroom. Maar de energiebelasting op gas is een stuk hoger. De gedachte erachter is dat het mensen aanspoort tot bezuinigen. Verbruikt men minder gas? Dan betaalt men ook minder belasting.
Maar er bestaat helaas nog een heffing en dat is de Opslag Duurzame Energie, ook dat betalen we via de energierekening. Deze opslag is weer bedoeld voor het financieren van de subsidiepot voor duurzame energie. Elk Nederlands huishouden draagt dus bij aan de subsidiepot. De overheid investeert die bijdrage weer in duurzame energie projecten
Geen energiebelasting als men zelf duurzame energie opwekt
Omdat we in Nederland uiteindelijk van het aardgas af moeten stappen wordt er geïnvesteerd in duurzame projecten. Windparken en zonneparken worden gebouwd. Er worden allerlei technieken ontwikkeld om meer duurzame energie op te wekken. Biomassa energie is ook voorbeeld daarvan. Vergistingmachines die biomassa verbranden. Zonnepanelen die zonnestroom opwekken. En windmolens voor windstroom. Allemaal bronnen die veel minder CO2 uitstoten. Een woningeigenaar die zonnepanelen op zijn dak plaatst wordt ontheven van het betalen van energiebelasting. U mag het zien als een soort beloning. Maar niet iedereen heeft de financiële middelen om over te stappen op duurzame maatregelen.
En we blijven vooralsnog stroom en gas nodig hebben mochten we nog geen warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen hebben. Stroom en gas verbruiken is een dure aangelegenheid geworden. Toch valt er hier en daar genoeg te bezuinigen. Door daar zelf thuis al veranderingen in aan te brengen wordt de energierekening verlaagd. Stroom en gas vergelijken is ook een voorbeeld. Door een vergelijking te maken zoekt u naar de goedkoopste energieleverancier. Overstappen wanneer het kan en u bespaart al zo’n €450 per jaar.