Zakelijk energiecontract

Heeft u een eigen bedrijf en bent u benaderd voor een zakelijk energiecontract? Vergelijk dan eerst zelf alle aanbiedingen. Het is namelijk zo dat u niet persé een zakelijk energiecontract hoeft te sluiten. Dit is bijvoorbeeld bij een kleine ondernemer zo. Als uw verbruik niet boven de 50.000 kilowattuur en 25.000 kubieke meter gas komt dan valt u onder de kleinverbruikers.

Wanneer wordt u gezien als grootverbruiker?

In onze energiemarkt wordt het omslagpunt gemaakt bij de hoogte van het verbruik. Is uw verbruik hoger dan bovengenoemd verbruik? Dan bent u een grootverbruiker. In dat geval is een zakelijk energiecontract nodig. Let daarbij wel op dat deze tarieven een stuk duurder zijn. En u krijgt elke maand de factuur over uw afgenomen verbruik. Het komt best vaak voor dat een kleine ondernemer een zakelijk energiecontract afsluit wat helemaal niet nodig is.

Heb ik eigenlijk wel een zakelijk energiecontract nodig?

Voor de KVK is iedereen die zich inschrijft een bedrijf/ondernemer, en dat is ook waar. Maar het hoeft niet te betekenen dat u automatisch dan ook een zakelijk energiecontract nodig heeft. De KVK verstrekt gegevens over alle ondernemers. Deze worden vaak gretig misbruikt. Misschien bent u een ZZP’er die timmermansklussen uitvoert op locatie. U heeft dan een kleine werkplaats in de garage gebouwd. Een slimme verkoper zou daar op in kunnen spelen en u vertellen dat u de zakelijke energiekosten kunt aftrekken op uw belastingaangifte.

Bedrijf aan huis? Niet alle energiekosten zijn aftrekbaar!

Er wordt gekeken naar de oppervlakte van een werkplaats of in ieder geval het aantal vierkante meters. Dit deel mag u als aftrekpost gebruiken het woondeel niet! Maar omdat u uw bedrijf deels aan huis heeft zal de slimme verkoper u aanraden om toch voor een zakelijk contract te kiezen. Let altijd op bij dergelijke verkopen, of het nu een extern bedrijf is die voor een energieleverancier werkt of de energieleverancier zelf. Hun ”energie aanbieding” blijkt vaak niet goedkoop te zijn.

Opzeggen of annuleren na afsluiten bij zakelijke energie? Vergeet het maar

Daar komen gedupeerden meestal achter als het contract al is aangegaan. Nu zou u denken o maar ik heb veertien dagen bedenktijd. Nee, dat geldt alleen voor particuliere klanten. Zij worden beschermd door de Elektriciteitswet en mogen dus binnen veertien dagen annuleren. Dit werkt helaas niet zo voor zakelijke klanten. Een goede verkoper zou een eventuele klant daarop moeten wijzen.

BTW komt er nog bovenop

Wat ook heel interessant kan lijken zijn de tarieven. Dit is zonder btw. Er komt dus nog 21% btw bovenop. Wij raden u dan ook met klem aan altijd zelf de zakelijke energiekosten te vergelijken op internet. Als uw verbruik niet zo hoog is dan kunt u gebruik maken van de energievergelijker. Daar ziet u vele energie aanbiedingen die geschikt zijn op uw adres.

Overstapboete bij zakelijk energiecontract niet hetzelfde als bij particulier contract

Wat ook een wezenlijk verschil maakt zijn de overstapboetes bij zakelijke energie. De maximale boete bij particuliere energiecontracten is €250 (€125 voor gas en €125 voor energie) Vaak hebben de zakelijke energiecontracten een duur van vijf jaar. Dus als u tussentijds toch wilt opstappen dan kunt u een fikse overstapboete verwachten. Elk jaar van uw contract heeft een verwachte waarde dus u wordt daar op afgerekend. Anders gezegd: de energieleverancier mag zelf het bedrag bepalen van deze boete. Uw boete kan u dus duizenden euro’s gaan kosten.

Ga er zelf op uit om te vergelijken

Maak zelf gebruik van de online energievergelijkers en vergelijk de kosten van alle aanbieders. Bent u een grootverbruiker? Dan nog kunt u zelf allerlei offertes opvragen. Beslis dan zelf welk energiecontract het beste is voor uw bedrijf. Energiekosten zijn immers ook bedrijfskosten. U wilt uw bedrijfskosten zoveel mogelijk in de hand houden toch? U betaalt dus u mag ook bepalen. Geef zo’n klus nooit uit handen aan een externe partij. Maar neem als ondernemer zelf het heft in handen.

Zakelijk energie vergelijken op OverstappenEnergie.nl

Wordt u dus gebeld door een energieleverancier of andere partij die gelieerd is aan de energieleverancier? Bedank vriendelijk voor het aanbod en ga er niet op in. Het enige uitgangspunt voor dergelijke verkopers is om een sale te sluiten. Niet om u op weg te helpen. Vergelijk dus altijd op internet de zakelijke energie en gastarieven. Als u eenmaal de beste deal voor u zelf en uw bedrijf heeft gevonden kunt u online overstappen.

Maak gebruik van uw consumentenrecht

Een zakelijk energiecontact mag in tegenstelling tot een particulier energiecontract stilzwijgend verlengt worden met een jaar. Houdt dat altijd in acht. Houdt dus ook goed de einddatum in de gaten en stap bijtijds over. Uw verbruik zal leren of u een kleinverbruiker bent of een grootverbruiker. Valt u onder de kleinverbruikers? Maak dan gebruik van uw consumentenrecht en stap als particulier over!