Aardgas is een fossiele brandstof, wat voor het grootste gedeelte bestaat uit methaan. Het is eenvoudige moleculaire verbinding dat ook door bacteriën wordt geproduceerd. Daarnaast bestaat aardgas ook uit ethaan, propaan en andere koolstofverbindingen. Ieder gasveld heeft gas met de verschillende componenten. Met de juiste temperatuur komt er zuurstof vrij, waardoor er ook warmte vrijkomt. Die warmte wordt weer gebruikt voor het dagelijks leven. Je kunt er bijvoorbeeld mee koken via het gasfornuis, maar je kunt er ook je verwarming mee aanzetten.

Ontstaan

Miljoenen jaren geleden is aardgas ontstaan. Het zijn restanten van oude dieren en planten die door een gebrek aan zuurstof niet zijn vergaan. Doorgaans zit het tussen de poriën in diepe gesteentelagen. Men spoort het gas op, door onderzoek te doen naar de samenstelling van grond. Dat gebeurt aan de hand van verschillende moderne technieken. Indien de zandsteenlagen doorlatend zijn, kan er gas gewonnen worden.

Hoe wordt aardgas geproduceerd?

Met behulp van een boortoren wordt er geboord in de bodem tot een diepte van ongeveer drie tot vier kilometer. Het gas wordt vervolgens gescheiden van zand, water en andere schadelijke stoffen die voorkomen in de grond. Het gas wordt vervolgens naar een energiecentrale gebracht en hier wordt het verbrand. Tijdens dat proces komt er warmte vrij en dat wordt opgeslagen. Tijdens het proces komt er, helaas, schadelijke CO2 vrij en dat is slecht voor het klimaat. Echter is het wel nodig voor ieder huishouden. Je wilt namelijk wel je verwarming aandoen en bovendien is het ook wel zo fijn als je je gasfornuis aan kunt zetten. Het gas raakt echter steeds schaarser en de voorraden zijn niet eindeloos. Men verwacht daarom ook dat er aan het einde van deze eeuw geen gas meer is. Daarom is men ook op zoek naar alternatieve vormen.

Gas vergelijken van energieleveranciers

Als je energie vergelijken gaat, vergelijk je in principe daarmee ook gas. Je sluit, doorgaans, gas en licht bij dezelfde energieleverancier af. Als je gaat overstappen, kun je veel geld besparen. Jaarlijks kun je tot wel honderden euro’s besparen op je gas- en energielasten. Vooral als je al een tijdje bij dezelfde energieleverancier zit, kun je tot wel honderden euro’s per jaar besparen. Dan heb je weer geld over om leuke dingen van te doen. Als je energieleveranciers met elkaar wilt vergelijken, kun je gebruik maken van onze handige vergelijkingstool. Met behulp van de rekentool kun je gemakkelijk en snel inzien welke energieleverancier het goedkoopste is. Je hoeft vervolgens alleen nog maar op de oranje knop te drukken en je kunt je nieuwe contract direct afsluiten.

Waarom overstappen van gasleverancier?

Je kunt overstappen om meerdere redenen. De hoofdreden is vaak dat je veel geld kunt besparen op je jaarlijkse lasten. In sommige gevallen kan je namelijk wel honderden euro’s per jaar besparen. Dat is erg aantrekkelijk. Daarnaast kun je vaak nog genieten van verscheidene welkomstcadeaus of van gunstige cashbacks. Dan kun je je geld weer anders besteden, zoals bijvoorbeeld aan een leuke vakantie.

Hulp nodig?

Heb je nog hulp nodig bij het vergelijken van een energie- en gasleverancier? Stel ons gerust vragen via het contactformulier op onze contactpagina. Onze klantenservice helpt je graag met al je vragen. Wij bieden altijd betrouwbaar en onafhankelijk advies op basis van jouw persoonlijke situatie.

Wat is aardgas?
7 (70%) 2 votes